Uživatelé Googlu zuří, mapy ve vyhledávání nefungují kvůli EU. Funkci opravíte snadným trikem

Miliony lidí v Evropské unii se dočkaly nepříjemného překvapení při používání služeb Googlu. Evropské nařízení o digitálních trzích (DMA), které nedávno vstoupilo v platnost, mělo zajistit konkurenceschopnost menších firem na internetovém poli, jeho vedlejším efektem jsou ale nečekané komplikace. Například při vyhledávání restaurace nebo zastávky už nejde přímo prokliknout na Mapy Google, což na sociálních sítích vyústilo ve vlnu nevole. DMA totiž zakazuje technologickému gigantovi bez souhlasu „propagovat“ vlastní služby ve výsledcích svého vyhledávače. Naštěstí se to dá jednoduše opravit přímo v prohlížeči.

Nové nařízení o digitálních trzích (Digital Markets Act) vstoupilo v zemích EU v účinnost od půlnoci na 7. března. Podle původního záměru mělo DMA omezit dominantní postavení obřích technologických firem a zlepšit konkurenceschopnost menších společností na internetu.

„Firmy získávají zdravější konkurenční prostředí a uživatelé více svobody na výběr takových služeb, které skutečně chtějí používat. A to nám dělá opravdu radost,“ chlubí se například Piráti v zastoupení europoslance Marcela Kolaji. Pro DMA nicméně hlasovali všichni čeští europoslanci vyjma Kateřiny Konečné z KSČM (zdržela se) a Stanislava Polčáka ze STAN (omluvil se).

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Totální nostalgie. Fanoušci kultovní české Mafie natočili čtyřhodinový film. Zahrnuje všechny mise ze hry

Vedlejším efektem evropského nařízení byla ale změna fungování některých služeb. Miliony uživatelů vyhledávače Google například překvapilo, že při vyhledávání adresy restaurace, firmy nebo jakéhokoliv jiného místa nemohou z výsledků prokliknout na Mapy Google a ověřit si například trasu do cílové destinace či nejbližší zastávku MHD.

Překvapení uživatelé se zlobí

Příčina leží právě v DMA – nařízení zakazuje technologickým gigantům, aby upřednostňovali své služby ve výsledcích vyhledávání a sdíleli data ve svých službách. Příkladem budiž zmíněný vyhledávač Google a Mapy Google, ale také srovnávač zboží nebo vyhledávač letenek.

Propojení služeb nefunguje jen v zemích EU, což jsme v redakci CNN Prima NEWS otestovali. V Thajsku funguje vše jako doposud, z Česka nebo Polska už bylo potřeba „zfalšovat“ lokaci na mimoevropskou zemi, aby proklik z vyhledávání na Mapy Google začal znovu fungovat.

Proti změně se na sociálních sítích zvedla velká vlna nevole. „Takže v pověstném pirátském gulagu sice bude WiFi, ale nepůjde tam Ulož.to a hůř se budete dostávat na Mapy a Nákupy, protože ty v gulagu stejně nepotřebujete,“ napsal na platformě X uživatel Pavel Koběrský. „Tímhle se chlubíte? Vy jste se snad úplně zbláznili,“ reagoval na příspěvek Pirátů uživatel Jiří Škrampal.

Jak vrátit prokliky na Google Mapy?

Naštěstí existuje jednoduchý způsob, jak odpojené služby znovu provázat a vrátit tak funkce zpět do hry. Uživatelé musí pouze povolit ve svém Google účtu možnost sdílet data napříč službami amerického technologického giganta. „Patří sem i údaje o aktivitě, když jste přihlášeni, jako jsou hledané výrazy a sledovaná či poslouchaná videa,“ popisuje Google ve své nové nápovědě pro obyvatele zemí EU.

Postup pro obnovení propojení služeb (jmenovitě výsledky vyhledávání s Mapami Google) je následující:

  1. Přejděte do svého Google účtu.
  2. Vlevo klikněte na položku Data a ochrana soukromí.
  3. V sekci Propojené služby Google vyberte Spravovat propojené služby.
  4. Vyberte služby, které chcete propojit, a vyberte Další.
  5. Zkontrolujte svůj výběr, pak následně klikněte na tlačítka Potvrdit, Hotovo a následně Rozumím.

Služby můžete samozřejmě kdykoliv od sebe odpojit. Sdílení dat se týká také videoplatformy YouTube, obchodu s aplikacemi Google Play a prohlížeče Chrome. Souhlas s propojením můžete získat také prostřednictvím vyskakovacích oken, která se mohou na daných stránkách zobrazovat. Více informací najdete v nápovědě zde.

Google ovšem není jediný, kdo musel sáhnout po změnách. Pravidlům nařízení podléhají dvě desítky platforem, a to včetně TikToku, Amazonu, Applu či sociálních sítí Facebook či Instagram. Uživatelé mohou například při nastavení nového zařízení vybrat, který výchozí internetový prohlížeč používat. Taktéž je nyní možné stahovat aplikace mimo Apple Store, kde byly doposud exkluzivně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Facebook, Instagram i Messenger postihl největší výpadek za poslední roky. Nefungující sociální sítě a služby se dotkly až miliard lidí po celém světě.

Tagy: