Zázrak v Turecku. Početná rodina přežila pod sutinami 100 hodin, zachránilo je teplo bližních

Už čtyři dny od ničivého zemětřesení se záchranáři v Turecku vrací k prohledávání trosek domů v naději, že v teplotách pod nulou ještě někdo přežil. Ačkoliv nalézají tisíce mrtvých, dějí se i zázraky. Více než sto hodin se nepřízni osudu vzpírala 6členná rodina v provincii Hatay. Manželé a jejich čtyři děti jsou jedněmi z mála šťastlivců. Radost propukla mezi záchranáři také při vyproštění ženy a její teprve 10denní dcerky, která dostala jméno Yagiz Ulas. V sutinách obě strávily 90 hodin. Příběhů, které berou během obrovské katastrofy za srdce, přibývá.

Ani několik dní po masivním zemětřesení naděje neumírá. Záchranáře pohánějí i příběhy, které dokazují, že se v mrazu pod sutinami může stále nacházet někdo, kdo katastrofu přežil.

Šťastný konec má například příběh manželů a jejich čtyř dětí. Záchranáři je vyprostili ze sutin věžového domu po 101 hodinách. Rodině se podařilo přežít i díky tomu, že se k sobě schoulila v malé vzduchové kapse zřícené budovy ve městě Iskenderun v provincii Hatay.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zem řvala, jako by vybuchla vakuová bomba. Pohřbil jsem 12 příbuzných, říká syrský novinář

Tragédii unikla rodina dokonce dvakrát. Věžový dům se nacházel zhruba 180 metrů od Středozemního moře. Po zemětřesení hladina moře stoupla a zaplavila město téměř až k místu, kde byli manželé s dětmi uvězněni.

Devadesát hodin po katastrofě záchranáři vytáhli ze sutin také teprve 10denní holčičku jménem Yagiz Ulas. Po ničivém zemětřesení ji stále svírala její matka. Podle informací webu Sky News dvojici záchranné týmy vypátraly rovněž v provincii Hatay.

Požádal o cigaretu a čaj

Doslova v pláč propukli záchranáři poté, co byl z malé štěrbiny v troskách domu vyproštěn manželský pár. I tuto dvojici se podařilo zachránit ve městě Iskenderun. Ve chvíli, kdy byli Haci Murat Kilinc a jeho žena Raziye přenášeni do sanitky, přítomní volali: „Bůh je veliký“. Dvojice v sutinách strávila 109 hodin.

Jeden ze záchranářů uvedl, že Kilinc žertoval s pátracím týmem, a to ve chvíli, kdy byl ještě uvězněn pod troskami – a snažil se jim zvednout náladu. Ještě zasypaný po nich chtěl cigarety a čaj, záchranáři mu však nevyhověli. Vyproštění bylo přednější.

V jásot propukli také příbuzní 17letého Adnana Muhammeda Korkuta. Mladík strávil zasypaný ve sklepě 94 hodin. Přiznal, že byl nucen pít vlastní moč, aby přežil. Poté, co ho ve městě Gaziantep – nedaleko epicentra zemětřesení – vytáhli, usmíval se. U trosek totiž s nadějí čekali jeho příbuzní a přátelé. „Díky bohu, že jste přijeli. Všem vám děkuji,“ opakoval, když se s přítomnými z nosítek objímal.

Záchranář Yasemin chlapci řekl: „Mám syna jako ty. Přísahám, že jsem čtyři dny nespal. Přísahám, že jsem nespal a snažil jsem se tě dostat ven.“

O dramatické záchrany není nouze

Úspěšné záchranné akce byly hlášeny i jinde v zemi. Například ve městě Antakya byla z trosek vyproštěna teprve 10letá dívka. Ve městě Kahramanmaras pátrací týmy našly 20letého přeživšího. Po 104 hodinách byl zachráněn také 60letý Eyup Ak ve městě Adiyaman.

Najít přeživší se podařilo také českému USAR týmu, který vyrazil na pomoc hned v pondělí. V pátek hasiči informovali, že se záchranářům podařilo vyprostit několik lidí. „Aktuálně jsme se přímo podíleli na záchraně tří živých osob, obětí při práci našeho týmu je zatím 20,“ informoval během pátku mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Tagy: