OBRAZEM: Pláč i hněv. Místní se po zemětřesení vzpamatovávají jen těžko, hledají příbuzné

Počet obětí zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 21 tisíc. Záchranáři na místě nepřestávají prohledávat trosky. V akci jsou i čeští dobrovolníci, kteří v Turecku pracují od úterního večera. Otřesy o síle 7,7 stupně zasáhly v pondělí brzy ráno pohraniční oblast mezi Tureckem a Sýrií a způsobily obrovské škody. Podívejte se na autentické záběry, které zachycují realitu zdevastovaných oblastí.

„Bylo to nejsilnější zemětřesení v tomto regionu za posledních téměř sto let. Nyní se záchranné operace pomalu mění na odklízecí práce. Podmínky na místě jsou náročné. Uplynulo příliš mnoho času, což je hrozná zpráva pro mnoho zoufalých rodin, které doufaly, modlily se za dobré zprávy. Je tu cítit hněv a smutek, který v oblasti katastrofy převládá,“ popsala z místa zpravodajka CNN Salma Abdelazizová.

ČTĚTE TAKÉ: Moře smutku po ničivém zemětřesení: Přišel jsem o 25 příbuzných, běduje jeden ze Syřanů

Počet obětí pondělního zemětřesení v Turecku a Sýrii přesáhl 21 tisíc. Mnoho lidí má prý pocit, že je vláda opustila, že problém zanedbala. „Výsledkem je, že prezident Recep Tayyip Erdogan už neměl jinou možnost než na frustraci obyvatel zareagovat přiznáním určitých nedostatků při záchranné akci,“ dodala Abdelazizová.

Turecku nabídlo nebo poskytlo pomoc už 95 zemí a 16 mezinárodních organizací. Z toho 56 států poslalo do zasažených provincií záchranné týmy. Podle tureckého ministra zahraničních věcí je v terénu skoro 6 500 záchranářů, týmy z dalších zemí by se měly na místo dostavit v nejbližších hodinách.

Tagy: