Račte tudy a nakazte se koronavirem. Trumpovi odpůrci si utahují z jeho volební akce

Billboard protitrumpovského odboje.

V noci na čtvrtek podnikl americký prezident Donald Trump další z řady svých oblíbených volebních mítinků, první po svém návratu z karantény. Tentokrát zavítal do Iowy, kde řečnil před několika tisíci lidmi na letišti Des Moines. Odpůrci ale upozorňovali na riziko, že se na akci masivně rozšíří koronavirus.

Nedaleko letiště, kde se mítink konal, vyrostl obří billboard, který označil volební mítink v Iowě za Trumpovu událost, na které se roznese koronavirová nákaza. Pod textem je na billboardu šipka, která ukazuje právě na letiště Des Moines. Za billboardem podle listu Independent stojí uskupení Iowa Rural America 2020, které sdružuje farmáře a bývalé politiky, které spojuje odpor k Trumpovi.

I přes varování se ale na mítinku shromáždily tisíce lidí, z nichž mnozí na sobě neměli roušku. Organizátoři počítali s návštěvností kolem 10 tisíc lidí, skutečné číslo se dá jen těžko odhadnout. „Když se nakazím a umřu, tak to je, hádám, moje věc,“ okomentovala riziko přenosu nákazy jedna z Trumpových fanynek pro americkou CNN. Ve státě je přes sto tisíc nakažených.

A roušku neměl během projevu ani Trump. Páteř jeho rétorického vystoupení tvořila tradičně kritika jeho rivala Joea Bidena, kterého vyzve ve volbách už 3. listopadu. Konkrétně se jednalo o polemiku o Bidenově duševním zdraví. „Čínský prezident Si Ťin-pching, ruský prezident, Kim Čong-un, ti všichni jsou stoprocentní. Ti všichni lidé mají bystrou mysl a jsou velmi chytří. Ne tak Joe. Ani ve svých nejlepších letech nebyl kdovíjak chytrý a všichni to vědí,“ řekl Trump během volební akce, která trvala hodinu a půl.

Zatímco v roce 2016 patřila Iowa mezi bezpečně rudé – republikánské – státy, letos se Trump o vítězství v tomto státě strachuje. Vhod mu proto při projevu na letišti přišel poslední volební průzkum, který ukazuje, že ve státě vede o šest procent hlasů. „No ale je to jenom o šest. Jsem trochu znepokojený, to vám řeknu. Protože nikdo neudělal pro Iowu tolik, co já jsem udělal pro Iowu,“ hlásal americký prezident.

V Iowě každopádně vládla bouřlivá atmosféra, příznivci Trumpa a jeho viceprezidenta Mikea Pence zaparkovali nedaleko letiště svá auta, na kterých visely americké vlajky a speciální volební vlaječky, které používá marketingový tým Bílého domu. Během samotného projevu pak dav bouřlivě reagoval na jakoukoli Trumpovu pobídku.

Tagy: