Řada koalic kandiduje v krajských volbách s matoucími názvy. Využívají stejná slova

Některé koalice vstupují do krajských voleb s matoucími názvy.

Spolu a variace jako volební značka

Už za necelé dva měsíce budou moci Češi znovu volit. Tentokrát půjde o hlasování o členech třetiny senátu a o krajské volby. Zatímco u senátních voleb je proces jednoduchý, v případě krajských může nepozorný volič snadno podpořit úplně jinou stranu, než původně zamýšlel. Názvy některých koalic jsou totiž velmi podobné. Pozornost je na místě hlavně u těch, které obsahují slova „spolu“ nebo „hlas“.

„SPOLU pro Liberecký kraj“ a „SPOLU PRO pro Liberecký kraj“. Ne, nejde o dva shodné názvy s jednou chybou. V prvním případě se jedná o spojení ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ve druhém pak o spolupráci Svobodných se Soukromníky. Podle jedněch záměr a matení voliče, podle druhých shoda náhod.

ČTĚTE TAKÉ: ANO obrátilo o 180 stupňů, řekl Telička. V dříve liberálním projektu zůstali kariéristé a populisté

„Když jsme podávali kandidátku, tak jsme ani neměli informaci, že by jejich název byl podobný tomu našemu. A ve chvíli, kdy to úřad přijal, jsme měli skutečně za to, že tam taková velká zaměnitelnost nebude,“ uvedl předseda Svobodných Libor Vondráček.

Podle kandidáta na hejtmana z vládní koalice Spolu Edvarda Kožušníka (ODS) se konkurenční koalice snaží uvést liberecké občany v omyl. „My jsme prezentovali naši kandidátku. A to bylo podstatně dříve, než byla povinnost kandidátky podat, takže kdokoliv, kdo měl opravdu zájem o politiku v Libereckém kraji, se o tom mohl informovat,“ uvedl pro CNN Prima NEWS.

V Jihočeském kraji kandiduje ODS samostatně a TOP 09 s lidovci a Táborem 2020 v koalici „Společně pro jižní Čechy“. Slovo „spolu“ pak najdeme i u koalice Zelených s Levicí, která nese název „Spolu pro lidi a krajinu“.

„Rozhodnutí o názvu krajské kandidátky je plně v kompetenci krajské organizace, takže já nevidím problém,“ sdělil první místopředseda Zelených Tomáš Mígl.

Slovo „spolu“ využívali Zelení i v Jihomoravském kraji během krajských voleb před čtyřmi lety, kdy byli součástí koalice „Spolu pro Moravu“. Subjekt se ale letos přejmenoval na „Hlas Moravy“.

Právě slovo „hlas“ je ale dalším potenciálně matoucím názvem pro blížící se krajské volby. I toto slovo totiž využívá ve svých názvech hned několik různorodých koalic v různých krajích.

Kromě zmíněného „Hlasu Moravy“ vedeného Zelenými je to třeba „Nezávislý HLAS pro Zlínský kraj“ Svobodných a Soukromníků. V Královéhradeckém a Olomouckém kraji zvolila slovo „hlas“ koalice SOCDEM s dalšími stranami a na Karlovarsku kandiduje koalice „Hlas pro Karlovarský kraj“.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Matky s malými dětmi, cizinec i pašerák drog. Prezident Pavel udělil vůbec první milosti

Tagy:
politika TOP 09 ODS Liberecký kraj volby Karlovarský kraj Jihočeský kraj KDU-ČSL krajské volby koalice Strana zelených Morava Libor Vondráček Strana soukromníků Strana svobodných občanů politické strany a hnutí Edvard Kožušník Tomáš Mígl