Volby by vyhrálo hnutí ANO, ukazuje nejnovější průzkum. Lidovci by mimo koalici propadli

Průzkumům dlouhodobě dominuje hnutí ANO.

V případě, že by se volby konaly na konci července, vyhrálo by jednoznačně hnutí ANO

V případě, že by se sněmovní volby konaly na konci července, vyhrálo by jednoznačně hnutí ANO, ukázal nejnovější průzkum volebních preferencí agentury Phoenix Research. Strany vládnoucí koalice, až na ODS, by samostatně ve volbách příliš neuspěly. Zatímco občanští demokraté by u voličů v počtu hlasů obsadili druhé místo, TOP 09 by předstihly strany Piráti, SPD a STAN. Do Sněmovny by se bez koaličních partnerů nedostali lidovci. Preference komunistů, které v minulých volbách voliči poslali mimo parlament, naopak rostou.

V červenci by hnutí ANO získalo 26,9 procenta, čímž by oproti červnu o dvě desetiny posílilo. Opoziční strana si v předvolebních průzkumech dlouhodobě udržuje vedení.

ČTĚTE TAKÉ: Vyšší mzdy v Polsku? Zvládá krizi rychleji, uznal Skopeček. Marasmus naší vlády, tvrdí Nacher

Druhou nejsilnější stranou by ve Sněmovně byla ODS, která by získala 14,5 procenta voličů, tedy o 1,4 procenta více než v červnu.

Z dalších stran vládnoucí pětikoalice posílili Piráti, a to o čtyři desetiny procenta na 7,7 procenta. V posledních volbách v roce 2021 kandidovali společně se STANem. Voliči však vykroužkovali kandidáty Starostů a Piráti tak ve Sněmovně získali pouze čtyři křesla. V předchozím volebním období jich přitom v dolní komoře parlamentu usedlo 22.

Teď se však volební preference obrací a STAN v čele ministrem vnitra Vítem Rakušanem za Piráty mírně zaostává se 7,2 procenta voličů.

Kromě Starostů klesly volební preference i dalším stranám. SPD by se do Sněmovny dostala jen těsně s 5,8 procenty voličů. Stejně tak vládnoucí TOP 09 by měla namále s 5,5 procenty.

V předvolebním průzkumu Phoenix Research propadli lidovci. Kdyby KDU-ČSL kandidovala samostatně, a ne v koalici Spolu, podporu voličů by nezískala a s 3,8 procenty by se ocitla mimo Sněmovnu.

Takový osud čekal v minulých sněmovních volbách komunisty. Těm naopak volební preference rostou. V červenci by KSČM ve volbách oslovila 4,1 procenta voličů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pirátům chybí pokora. Bartoš si digitalizaci načasoval šíleně, sklízí hořké plody, míní Kubáček

Tagy:
Polsko průzkum politika TOP 09 ODS volby KDU-ČSL Česká pirátská strana koalice ANO 2011 Poslanecká sněmovna ČR politický proces politické strany a hnutí