Telička: ANO obrátilo o 180 stupňů. V dříve liberálním projektu zůstali kariéristé a populisté

Pavel Telička

Hypotéky zlevňují pomalu

Lidé, kteří dodnes zůstali v ANO, jsou kariéristé, populisté, nebo programu možná věří. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl bývalý eurokomisař Pavel Telička, který se rozpovídal i o tehdejších poměrech v ANO. V zahraniční politice hnutí podle něj za uplynulé roky nastal výrazný obrat, de facto o 180 stupňů. Někdejší europoslanec rovněž popsal vývoj osobnosti Andreje Babiše. „Šokovalo mě, co si někteří představitelé ANO od svého předsedy nechali líbit,“ dodal.

Když sledujete proměnu zahraniční politiky ANO v posledních deseti letech, jak ji vnímáte?
Je to výrazný obrat, de facto o 180 stupňů. Když ANO začínalo, vedl jsem s Andrejem Babišem hovory, které trvaly asi deset měsíců. Z hlediska zahraničně-politického se ANO rýsovalo jako liberální projekt, a vlastně nejen rýsovalo. Program, který jsme s kolegou Petrem Ježkem sepsali pro evropské volby 2014, byl opravdu liberální, a to z ekonomického i hodnotového hlediska. Nějaký čas to tak i setrvalo. Jenže už někdy od roku 2015 jsem se dostával do relativně složitých diskusí s Andrejem Babišem. Postupem času to přerostlo ve značné spory, což vyústilo v roce 2017 ukončením spolupráce z mojí strany. Lidé, kteří dodnes zůstali v ANO, jsou kariéristé, populisté, nebo tomu možná věří.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO: Na portfoliu eurokomisaře nezáleží, naznačil Špidla. Telička varoval před extrémními pozicemi

Jak na vás kdysi Andrej Babiš působil? Například během kampaně před evropskými volbami 2014.
Úplně odlišně než, řekněme, v uplynulých letech. Pro ANO šlo o vůbec první volby. Andrej Babiš tehdy absorboval to, co jsme měli v programu. Bylo vidět, že evropské prostředí není jeho parketou. V zásadě se nám přizpůsoboval. Vzpomínám si, že na jedné z debat zcela vážně položil otázku, zda je lepší být nalevo, nebo napravo politického spektra. Zprvu jsem si myslel, že si dělá legraci. Pro zakladatele politického projektu, který má nějaké názory a ideje, je to jen těžko představitelné. To ovšem není případ Andreje Babiše.

V roce 2014 to vypadalo, že jste si s Andrejem Babišem byli blízcí. Předseda ANO o vás nějakou dobu mluvil jako o budoucím českém eurokomisaři. Vybavují se mi také fotografie z toho, jak jste spolu v teplákových soupravách běhali kolem Čapího hnízda. Kdy a proč se podle vás z Andreje Babiše stal člověk, který začal více zasahovat do směřování hnutí?
To by tady s námi musel sedět i Andrej Babiš, možná by to byla zajímavá diskuse. Od roku 2017 jsem s ním nemluvil. Zmínil bych také, že jsme si nikdy nebyli blízcí, i když to tak mohlo vypadat. Nikdy jsme spolu nešli na skleničku nebo na pivo. Ta spolupráce se nesla ve formální rovině. Marketingové týmy během kampaně vymýšlejí, jak upoutat pozornost voliče. Někdy vás politika nutí do věcí, které vám jsou proti srsti. To běhání po Čapím hnízdě byl marketingový tah.

Abych byl ale fér – byť jsme si s Andrejem Babišem nikdy nebyli blízcí, musím říct, že naše jednání v prvních měsících byla zajímavá. V té době na něm přece jenom bylo něco, co poutalo pozornost a co v některých aspektech vyvolávalo i respekt. Jako člověk, který později poznal, kým Andrej Babiš skutečně je, stejně nemohu hanit začátky ANO. V opačném případě bych se do toho projektu ani nezapojil.

Šokovalo mě, co si někteří představitelé ANO od svého předsedy nechali líbit. Vůči mně si to nikdy nedovolil.

O Andreji Babišovi se v zákulisí často mluví jako o osobě, která je za zavřenými dveřmi velmi vulgární a zároveň přísná či náročná ke svým spolupracovníkům. Máte s ním takové zkušenosti?
Ta náročnost byla jednou z jeho vlastností, která z něj vyvolávala respekt. Já sám jsem člověk, který je přísný k sobě i ke svým spolupracovníkům. On byl v tomhle podobný. Andrej Babiš toho tehdy v ANO hodně odpracoval, mnoho věcí domýšlel či posouval. Věnoval tomu spoustu času. Celá řada lidí ve vedení hnutí taková nebyla.

Pokud jde obecně o jeho chování, tipoval bych, že takový byl vždycky. To hrubší zrno v něm je – zejména, když pochopil, že dnešnímu elektorátu takové chování imponuje. Možná vás překvapím. Já bych ho tolik nevinil, spíš bych vyjádřil překvapení nad tím, že lidé z jeho okolí si to nechali líbit.

Myslíte třeba vulgarity?
Chování jako takové. Nemůžu říct, že jsem byl přítomen u mnoha vulgarit. Ano, nějaké zazněly. Někdy to působilo i vtipně. Faktem ale je, že mě šokovalo, co si někteří představitelé ANO od svého předsedy nechali líbit, ať už šlo o odseknutí při prezentaci nějakého názoru či o krajně nevhodné zacházení.

Musím říct, že vůči mně si to nikdy nedovolil. Jednou jsem mu řekl: „Pane Babiši, já s vámi takhle nemluvím, takže vy se mnou taky takhle mluvit nebudete.“ Pak jsem si zpětně uvědomil, že pro to ani nebyl v ten moment důvod. Nezvýšil na mě hlas, spíš jsme spolu jen nesouhlasili. Byl to ale dobrý test. Na svém příkladu mohu říci, že kdyby se tak k Babišovi chovali ostatní zástupci hnutí, i on by se pak choval jinak.

Celý rozhovor s Pavlem Teličkou si budete moci přečíst v pátek ráno na webu CNN Prima NEWS. Bývalý eurokomisař a europoslanec se například rozpovídal o nové frakci Patrioti pro Evropu. Který představitel ANO podle Teličky uměl Babišovi nejvíce oponovat za zavřenými dveřmi? A má ještě hnutí ANO členy, kterých si Telička váží?

Tagy: