RADAR: Do Česka vtrhne mráz, kde udeří nejsilněji? Problémy hrozí zahrádkářům i řidičům

Končící teplé babí léto v Česku vystřídají nízké teploty, které mohou padat až k bodu mrazu. Hydrometeorologové proto vydali výstrahu platnou pro celé území, v níž apelovali zvláště na zahrádkáře. Nízké teploty totiž mohou poškodit jejich úrodu. Pozor by si měli dát také řidiči, kteří ještě nepřezuli na zimní pneumatiky.

„V období od pondělí 16. října do středy 18. října se očekává, že v nočních a ranních hodinách budou teploty v místech s uklidněním větru a malou oblačností klesat pod bod mrazu, a to zejména v přízemní vrstvě,“ stojí v příspěvku na sociální síti X, který vydali pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

MOHLO  BY VÁS ZAJÍMAT: Prudké ochlazení, bouřky a přízemní mrazíky. Do Česka přichází podzim v plné síle

Takový jev může výrazně poškodit části těch druhů zelenin, které jsou obvykle řazeny mezi teplomilné. Mezi nimi můžeme najít například rajčata (tyčková i keříková), salátové okurky i nakládačky, papriku, cukety, celer, lilek či zeleninu tykvovitou.

A jak bezpečně ochránit svou úrodu před razantním snížením teplot? „Doporučuje se zeleninu zakrýt světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů,“ radí meteorologové.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. Například v případě teplot místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Teploty, hlavně však kategorii Meteo výstrahy. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Zbystřit by měli také řidiči, kteří dosud nepřezuli na zimní pneumatiky. Letní obutí je uzpůsobené především na teploty nad 7 °C. Při chladnějším počasí mohou tvrdnout. Platí, že čím je chladněji, tím tužší pneumatiky jsou a hrozí nebezpečí jejich praskání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na majitele nezateplených domů padla chudoba, tvrdí ministr Hladík. Obhajoval dotace

Tagy: