V Česku se rapidně otepluje, bude až 25 stupňů. Ve čtvrtek však hrozí další přeháňky a bouřky

Slunce nad polem (ilustrační foto)

Počasí (18.9.2024 6:11)

Ve středu se budou teploty podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pohybovat kolem 20 stupňů Celsia. Ve čtvrtek mohou na západě hrozit přeháňky a bouřky, povodňovou situaci by však již zhoršit neměly. Hladiny rozvodněných řek pomalu klesají, nejhorší situace je stále v jižních Čechách a na jižní Moravě.

Nejvyšší teploty se ve středu vyšplhají na 25 °C. „Počasí u nás ovlivňuje oblast vysokého tlaku vzduchu nad severní Evropou, a tak nám přináší suchý a teplý vzduch od východu. Proto očekáváme během středečního dne jasno, skoro jasno, ráno s ojedinělými mlhami,“ popsal pro CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Miloš Dvořák. Povane mírný severovýchodní vítr.

ČTĚTE TAKÉ: Totální devastace, popsal primátor Opavu po povodních. Voda zničila halu i historický areál

Ve čtvrtek ráno se budou teploty pohybovat mezi 9 až 13 stupni, během dne vyšplhají i na 23 °C. „Na obloze bude převládat polojasno až oblačno, odpoledne se ojediněle vyskytnou i přeháňky nebo bouřky, a to hlavně na západě a na horách. Srážky ale budou jen velmi slabé,“ uvedl Dvořák.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V následujících dnech se pak teploty budou pohybovat na velmi podobných hodnotách. V pátek bude jasno až polojasno. Ráno ojediněle mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty vyšplhají na 19 až 23 °C, doplní je mírný východní vítr.

Ani víkend nepřinese výrazné změny. V sobotu bude jasno až polojasno a denní teploty zůstanou neměnné po předchozích dnech. V neděli bude na většině území polojasno, ráno se ojediněle vyskytnou také mlhy. Maximální denní teploty klesnou o jeden stupeň, tedy na 22 °C, informují meteorologové. Ochlazovat by se mělo až se začátkem podzimu příští týden.

Postupně se uklidňuje i povodňová situace. „Hladiny rozvodněných řek klesají, jen dolní tok Labe bude ještě stoupat, na dolním toku Lužnice a Dyje bude setrvalý stav,“ doplnil Dvořák.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dva metry vody se valily chodbou školy. Zkázu po povodni ukázal ředitel z České Vsi na videu

Tagy: