Totální devastace, popsal primátor Opavu po povodních. Voda zničila halu i historický areál

V Opavě zaplavily prudké povodně i fotbalový stadion, město po opadnutí vody sčítá miliardové škody (fotografie z 15. 9. 2024).

V Opavě opadla voda, primátor Navrátil popsal miliardové škody

Voda v ulicích Opavy opadla a odhalila zkázu, kterou způsobila. Primátor města Tomáš Navrátil (ANO) ve vysílání CNN Prima NEWS odhadl, že škody budou v řádu miliard korun. Došlo k výraznému poškození sportovní haly, fotbalového stadionu, městských sadů či historického areálu koupaliště. Stovky lidí mají zničené domovy. „S následky se budeme potýkat několik let,“ řekl.

„Škody v Opavě jsou strašné. V ulici Vojanova vyšplhala voda do výšky 2,5 metru nad profil chodníku. Byli jsme se podívat v městských sadech – co jsem viděl, bylo katastrofální,“ popsal ve videu na Facebooku přímo z místa zkázy primátor Navrátil.

ČTĚTE TAKÉ: Dva metry vody se valily chodbou školy. Zkázu po povodni ukázal ředitel z České Vsi na videu

Rozsah katastrofy popsal i ve vysílání CNN Prima NEWS. „V této chvíli se jedná o škody v řádu vyšších miliard korun. V noci jsem projížděl nejvíce zasažené oblasti, je to totální devastace. Někde voda vyšplhala až nad tři metry. Městské podniky i další firmy jsou zničené,“ sdělil.

Podle primátora došlo k fatálnímu zasažení infrastruktury. „Povodně odnesly chodníky a ploty, zničily cesty. S následky se budeme potýkat několik let,“ zdůraznil.

Vedení města v nejbližších dnech poskytne obyvatelům případnou finanční pomoc. „V úterý se sejdeme se zástupci pojišťovny, abychom se domluvili na likvidaci škod. Jsme připraveni lidem pomoci,“ dodal Navrátil.

Opava patří k nejvíce postiženým městům v Moravskoslezském kraji. Voda tam zatopila několik okrajových částí. Vylila se i do lokality sídliště Kateřinky, kde bydlí 12 tisíc lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Povodně budou častější, říká expert. Zmínil katastrofální stav půdy a hlavní úkol státu

Tagy: