Nina si příchod na svět vybojovala, čelí však řadě obtíží. Maminka se nevzdává a shání pomoc

Nina si své místo na světě vybojovala v březnu 2023. Po akutním císařském řezu skončila i na jednotce intenzivní péče (JIP), obtíží však s postupem času začalo přibývat. Malé dívence byla diagnostikována těžká atrofie mozku s mikrocefalií, těžce farmakorezistentní epilepsie s četnými klonickými záchvaty či centrální postižení zraku. Ačkoliv si rodiče vyslechli, že jejich dcera nikdy nebude jako ostatní děti, nepřestávají bojovat. Hledají možnosti, jak Nině pomoci. Proto na platformě Donio vznikla sbírka, která může dívence zajistit rehabilitace a potřebné vybavení.

„Jmenuji se Denisa a jsem máma této krásné holčičky. Ninušce osud moc nepřál a svůj příchod na svět si musela vybojovat. Zažili jsme hodně trápení a bolesti, ale také spoustu krásných chvil, které jsou mým hnacím motorem – udělat vše možné, aby na tom moje holčička byla co nejlépe,“ uvádí na platformě Donio maminka.

ČTĚTE TAKÉ: Po nehodě skončila Zdeňka ve vigilním kómatu. Maminka o ni pečuje sama, prosí o pomoc

Její dcera se narodila v březnu 2023 akutním císařským řezem. „Tehdy začal boj o život mé princezny. Hned po narození byla prodýchávána a musela podstoupit oxygenoterapii. Navíc byla hypoglykemická a kvůli opakované apnoe byl nutný převoz na JIP do Fakultní nemocnice. Následovala stabilizace, celá řada vyšetření, až nakonec magnetická rezonance ukázala edém na mozku. Po několika dlouhých týdnech v nemocnici jsme mohli konečně domů, ale tím náš boj teprve začal,“ líčí.

Nikdy vám neřekne mami

Zhruba ve třech měsících si u Niny všimla záškubů v ručičkách. „Po návštěvě neurologie byla zjištěna epilepsie. Dostali jsme léky, ale ty nezabíraly a stav Ninušky se stále zhoršoval,“ pokračuje maminka. Následovaly hospitalizace a kontrolní magnetické rezonance, než si rodiče vyslechli diagnózu. „Těžká atrofie mozku s mikrocefalií. Dále je potvrzena těžce farmakorezistentní epilepsie s četnými klonickými záchvaty, centrální postižení zraku,“ jmenuje Denisa.

„Prognóza je velice špatná, vaše holčička nikdy nebude jako ostatní děti. Nikdy nebude jezdit na kole a nikdy vám neřekne mami,“ vyslechla si od lékařů. Jak však maminka zdůrazňuje, jde o něco, co žádný rodič nechce zjistit. „Ale kvůli Nině, která bojuje, a někdy i s úsměvem na tváři, to nevzdávám,“ zdůrazňuje.

Její malá bojovnice má problémy i s psychomotorickým vývojem. „Nina nesedí, neleze, neudrží hračku, nepřetočí se. Bohužel, kvůli častým hospitalizacím, jsme nějaký čas nemohli pokračovat ve cvičení a rehabilitování. Nina je v jedenácti měsících na úrovni tříměsíčního dítěte,“ popisuje s tím, že polovinu svého času na světě strávila dívka v nemocnici.

Navzdory prognóze od lékařů se maminka naděje nevzdává, a tak na platformě Donio vznikla sbírka. „Ta pomůže k nakoupení speciálních pomůcek, zaplacení rehabilitačních pobytů a ubytování. To povede ke zlepšení kvality života této malé bojovnice a k možnosti posunout se v opožděném vývoji,“ vysvětluje Denisa.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Další rána pro rodinu z Karvinska. Po požáru přišla demolice. Terapie šokem, běduje majitel

Veškerou finanční pomoc použije rodina na potřebné pomůcky, například speciální kočárek, který stojí zhruba 32 tisíc korun, dětské polohovací lehátko, ortopedickou sedačku či rehabilitační pobyty. „Ty jsou finančně náročné a na většinu pojišťovna nepřispívá. Desetidenní pobyt v Axis Medical centru stojí 55 tisíc korun plus ubytování. To vše bych z vybrané částky zaplatila třikrát,“ vzkazuje dárcům.

Mimo pomůcky a rehabilitace by ráda uhradila i doplňky stravy na buněčné úrovni, které na půl roku vyjdou na necelých 70 tisíc korun. „A k tomu terapii dotykem za 15 tisíc korun, která by Nině také moc pomohla. Letos vyzkoušíme i hipoterapii,“ doplňuje maminka Denisa.

ČTĚTE TAKÉ: Na výchovu čtyřčat a školáka zůstala Helena sama. Manžela jí vzala nemoc, vznikla sbírka

Pokud i vy chcete Nině s Denisou pomoci, můžete tak učinit prostřednictvím sbírky na platformě Donio. „S tímto osudem se člověk moc nevyrovná, ale můžeme bojovat a to vše i díky vám. Jsme vděční za jakoukoliv formu podpory a za všechno vám moc děkujeme, což slovy nejde ani vyjádřit,“ dodali rodiče s milující rodinou.

Tagy: