Radost z čistého domova: Rady, jak uklízet, ale nebýt otrokem

Přijít po dni stráveném v práci do uklizeného domova? To je sen nejen mnohých žen. Dobrou zprávou je, že je splnitelný. Když víte jak na to, můžete mít nejen radost z čisté domácnosti, ale také skvělý pocit z dobře odvedené práce, a tedy i samotného uklízení. Čtěte, jak na to.

Jsme pořád v jednom kole. Práce, rodina, domácnost a k tomu všemu se snažíme stíhat taky vlastní koníček. A když nám štěstí přeje i trochu péče o sebe.

Aby to všechno člověk stíhal, potřeboval by se párkrát za den rozdvojit. Tempo dnešní doby je zběsilé. S tím, jak se stát v životě supermanem nebo wonder woman, vám nepomůžeme. Ale rádi se podělíme o pár triků, jak si usnadnit péči o domácnost a tím získat trochu cenného času.

I o úklidu je třeba přemýšlet předem

Všichni známe rčení o inteligentech, kteří ovládají chaos. Jenže uklizený domov je prostě základ pro spokojené spočinutí po těžkém dni v práci nebo naopak pro bezva start volna.

Prima nákupy

Váš průvodce nákupy po celý rok! Nepropásněte žádnou výhodnou nabídku. Máme pro vás exkluzivní slevy, které vám vykouzlí úsměv na tváři. Běžte na Prima Nákupy a přesvědčte se sami.

Zkuste proto do svého programu zařadit úklidovou rutinu, která ale bude předem promyšlená a naplánovaná. Rozvrhněte si náročnější činnosti na konkrétní dny a dělejte je pravidelně. Nečekejte, až to bude skutečně potřeba. Vysávání a vytírání po-st-pá. Do ostatních dní zařaďte praní, žehlení a jednou týdně utírání prachu.

Drobnosti spojte s každodenní praxí

Umývání koupelny a wc spojte s večerní hygienou. Kdo se ve dva stanovené dny v týdnu myje poslední, ten vyfasuje mycí prostředky, houbičku a štětku. Za deset minut má hotovo!

Vynášení odpadků je častý oříšek. Zdánlivě je to záležitost, která nehoří. Jenže všichni víme, jak to dopadá, když s vynášením koše příliš otálíme. Nakonec s tou nevábně páchnoucí břečkou máme mnohem víc práce, protože je potřeba ještě jeden odpadkový pytel, musíme vydrhnout koš a po něm umýt i vanu atd. Vynášejte odpadky cestou do práce nebo do školy. Do kabelky či brašny si dejte gel na mytí rukou, abyste si je mohli očistit. A je to!

Dalším kamenem úrazu bývá stlaní postele. Jsou prostě lidé, kteří si na to ne a ne zvyknout. Jenže právě ustlaná postel dokáže s dojmem uklizeného prostoru doslova čarovat. Jednoduše stelte ihned po probuzení.

Skladovací a úložné prostory jsou velkým pomocníkem

Dětské hračky na poličkách, láhve s mycími prostředky kolem vany, případně další krášlící prostředky a cokoli podobného nepatří na výstavku. Pořiďte si košíky, přihrádky, skříňky a ukliďte je. Volně stojící jsou akorát tak lapačem prachu a působí zbytečně chaoticky.

Zapojte zbytek domácnosti

„Jediná pomoc, kterou ti tvůj manžel poskytne při úklidu, je to, že ti dovolí používat jeho stará trička na hadry.“ Egon Lánský, český místopředseda vlády ČR, senátor českého Parlamentu a novinář, 1934–2013

Kdoví proč, především řada žen trpí syndromem spasitelky a přesvědčením, že všechno musí zvládnout samy. Tak to ale není. Kdo v domácnosti žije, má nejen práva, ale také povinnosti, které by měl plnit rovným dílem. Nechte manžela každý večer naskládat nádobí do myčky a ráno ji vyklidit.

Větší děti by měly být schopné si samy uklidit pokojíček, ty větší pak s přehledem mohou obstarávat už zmíněné odpadky i úklid wc a koupelny.

Pokud máte doma příliš malé děti, neváhejte je také pomalu, ale jistě začleňovat do chodu domácnosti. Mohou vám formou hry pomáhat s prádlem, dávat ho do pračky nebo pomáhat s věšením. Měly by minimálně částečně pomáhat s úklidem rozházených hraček. Ačkoli to pro vás na začátku bude pracnější než uklidit je sama, jedná se o podstatně krátkodobější investici než uklízet po nich další dlouhé roky.

Robotičtí pomocníci

Moderní technologie nabízí spoustu vymožeností, které péči o domácnost dokážou výrazně usnadnit. Drtivá většina z nás pere v automatických pračkách, pokud máte tu možnost, nebojte se pořídit si i sušičku. Obzvláště rodinám v menších bytech usnadní sušení prádla. A velkými pomocníky jsou třeba i robotické vysavače, které stačí pustit cestou z bytu. Navíc řady z nich nabízejí i možnost ovládání přes mobilní aplikace.

PRIMA NÁKUPY: 15% sleva na robotické a tyčové vysavače Salente

Tagy: