Vláda s námi balíček neřešila, neznáme ani rušené dotace, stěžuje si nový šéf svazu průmyslu

Vláda o úsporném balíčku se Svazem průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) nekomunikovala. Nebyli jsme přizváni k žádnému jednání, ačkoliv jsme k tomu opakovaně vyzývali. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl nově zvolený prezident SP ČR Jan Rafaj. Nelíbí se mu ani skutečnost, že svaz dosud nezná dotace, jež bude kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) osekávat nebo, že stát dostatečně nešetří na svém vlastním provozu.

S odbory, které v reakci na oznámení konsolidačního balíčku vyhlásily stávkovou pohotovost, je svaz v několika bodech za jedno. „Například, že vláda nedostatečně komunikovala, to je pravda. Premiéra i jednotlivé ministry jsme opakovaně vyzývali, aby s námi alespoň dílčí věci, které se nás velmi dotýkají, projednali. Vedlo by to k tomu, že bychom vychytali zbytečné chyby, které balíček dnes má,“ souhlasil s kritikou odboráře Josefa Středuly Rafaj.

„Svaz průmyslu nebyl přizván k žádnému jednání s ministerstvem průmyslu a obchodu na téma rušení dotací, abychom věděli, které to jsou. U dotací, které (vláda) oznamuje, že bude nějakým způsobem řezat a krátit, nám dodnes není schopna říci konkrétní seznam,“ pokračoval. Další věcí, která se mu nelíbí, je nedostatečná vůle pro šetření financí na straně státu a jeho provozu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Sen hospodské Marie se mění v noční můru. Covid nebyl nejhorší, hodnotí vládní změny

Podle Rafaje vláda nesplnila, co měla. „Mám určité pochopení, že pokud je vláda složena z pěti stran a musí se dohodnout, tak každý další partner do diskuze značí komplikaci. Nicméně jsme v demokratické společnosti, vláda musí respektovat, že je zde sociální dialog a nejde jen o to, že si jdu na čtyři roky pro svůj mandát k voličům,“ zdůraznil.

Odbory měly vyčkat

Osobně si však myslí, že reakce odborů je do určité míry přehnaná. „My bychom určitě stávku ani stávkovou pohotovost nepodpořili. Myslím si, že odbory měly počkat na pondělní tripartitu, kde se pootevřely určité dveře, které chceme využít. Tedy jednat a nestávkovat,“ sdělil Rafaj.

Právě jednání tripartity u svazu probudilo optimismus. „Premiér vyslyšel naši výzvu, abychom šli některé konkrétní body znovu diskutovat. Sice trvá na tom, aby konkrétní finanční rámec byl zachován, ale je ochotný naslouchat určitým změnám,“ líčil. Dále zdůraznil, jak je pro svaz důležité, že vláda konsolidační balíček vůbec připravila. „Žádali jsme to. Chápeme a jsme si vědomi toho, že to bude bolet, firmy významně,“ dodal.

Tagy:
společnost komunikace dotace ODS CNN Prima NEWS finance kritika pořady CNN Prima NEWS Josef Středula odbory firmy K věci úspory vláda Česko Svaz průmyslu a dopravy dialog Jan Rafaj vláda Petra Fialy Ministerstvo financí České republiky konsolidační balíček