Sen hospodské Marie se mění v noční můru. Covid nebyl nejhorší, hodnotí vládní změny

Hospody na vesnicích volají o pomoc. Covid, zdražování a teď úsporný balíček, jehož součástí je i zvýšení DPH u piva. To jsou důvody, proč hospodští padají do červených čísel. Například Marie Šerá vede restauraci ve Vysokém Poli na Zlínsku. Provoz pro štamgasty musela omezit a nad vodou ji drží jen rozvoz jídla a polední meníčka.

Původně vyučená pánská krejčová provozuje se svou rodinou hospodu ve Vysokém Poli už 20 let. Splnila si tím svůj sen. Ten se ale pomalu mění v noční můru. Zvyšování DPH je pro ni další rána. „Nám se zvýšil nájem, zvýšily se nám ceny energií, které jsou teda astronomické. Budou se zvyšovat další poplatky – na odvody pro živnostníky, což už si říkám, že už nevím, jestli to z toho budgetu, který vytváříme, dokážeme zaplatit,“ popsala pro CNN Prima NEWS provozovatelka hostince Marie Šerá.

Do hospody ve Vysokém Poli vložila paní Marie mnoho úsilí, finančních prostředků i času. Teď jí po dvaceti letech hrozí, že se bude muset svého snu vzdát. „Když skončil covid, tak jsme si říkali, že nejhorší je za námi. Ale to teprve přišlo. Dostali jsme se už do takové fáze, kdy otevíráme odpoledne v pět a prodáme tak 20 točených desítek,“ doplnila.

ČTĚTE TAKÉ: Poslední hřebík do rakve vesnických hospod. Zvýšená DPH nás zlikviduje, bojí se majitelé

Už nyní se lidem zdá půllitr točeného za 33 korun moc. A jeho cena půjde nejspíš nahoru. Hosté proto hospodu nejspíš opustí. „Určitě je to špatně, co se děje. Pořád je to místo, kde se ti lidi potkávají,“ myslí si jeden z hostů. „Lidé víc pijí doma od covidu, a tak se chodí jen najíst a večer už moc nechodí,“ doplnil další.

Rovněž v nedalekém Tichově mají v hospodě omezený provoz. Otevřeno je pouze o víkendu. „Provoz omezujeme, protože čepované pivo neustále cenově roste a lahvové zůstává cenově pořád stejné. Dneska si lidi raději koupí lahvové pivo, než aby šli do restaurace a dali si čepované pivo. Takhle to vidíme aspoň za nás, na té vesnici,“ vysvětlil provozovatel tamní hospody Adam Dorňák.

Podle mnohých provozovatelů pohostinství letošní letní sezóna, která bývá z pohledu tržeb nejsilnější, ukáže, jestli pro ně nebude tou poslední.

Tagy: