Teenager se pustil do křížku s Rajchlem a jeho věrnými. Vzduchem létaly peprné vzkazy

Značně vyhrocená situace nastala v pondělí při protestu zemědělců na Malostranském náměstí v Praze. K hloučku s předsedou strany PRO Jindřichem Rajchlem a jeho podporovateli se připojil mladík a začal s nimi vzrušeně diskutovat. V jednu chvíli se situace vyhrotila tak, že chlapce musel od agresivního davu odvést antikonfliktní tým. Mladíka se na sociální síti zastal například předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Část situace zachycuje asi dvouminutové video, kterému již zřejmě předcházela výměna názorů. Mladík Rajchla označil za populistu a alibistu. Příznivci politika se předsedy strany zastávali. „Na Rajchla nemáš,“ zní z davu.

ČTĚTE TAKÉ: Lítost nad zemědělci. Stal se z nich politický podvozek, Kubáček tvrdě kritizoval Vondru

Konflikt postupně začal eskalovat, a to zřejmě mezi 16letým mladíkem a jedním z Rajchlových příznivců. Nelíbil se mu zřejmě způsob, jakým se s demonstranty baví. „Kdybych já toto v šestnácti udělal tátovi, tak mi vypálí takovou, že chytnu druhou o zeď,“ křičí na mladíka jeden z mužů, zřejmě sám Rajchl. Chlapce také označil za hloupého, protože prý nemá základy slušnosti.

„Nemám základy, protože mě nemlátil fotr? Tak to je strašná škoda,“ opáčil mu mladík. Po další výměně názorů s Rajchlovou podporovatelkou Lenkou Tarabovou, která se proslavila tím, že měla v roce 2021 na oblečení připnutou žlutou židovskou hvězdu s nápisem „neočkovaný“, čímž chtěla upozornit na údajnou diskriminaci odpůrců očkování, politika označil za ha*zla.

Vzápětí mladého muže chytil Rajchlův podporovatel za rameno a zacloumal s ním. V tu chvíli vyhrocenou situaci ukončil antikonfliktní tým, který mladíka z davu odvedl.

Slova chvály od politiků pětikoalice

Video získalo na sociálních sítích statisíce zhlédnutí a řadu reakcí. „Doba, kdy si mladí nesměli dovolit říct svůj názor, skončila. Strach není respekt, respekt ani úctu si fackou nelze vynutit,“ napsala na síti X zastupitelka Moravskoslezského kraje Zuzana Klusová (Piráti). Mladíka označila za hrdinu a Rajchl je podle ní „nedomazlený chlápek, co se nezmůže na víc než vyhrožovat 16letému chlapci, co si dovolil mu říct pravdu“.

„Ten kluk má odvahu!“ napsal na sociální síti X předseda Senátu Miloš Vystrčil s tím, že je „jednoznačně na jeho straně“.

Situace se odehrála na Malostranském náměstí při protestu zemědělců. Ta však skončila předčasně, podle webu Manipulátoři právě kvůli účasti Rajchla. Zemědělcům se nelíbilo, že se protest zvrhl v protivládní demonstraci a místo zemědělství se na něm více řešila například Ukrajina.

„Když se podíváme na skupinu lidí, kteří tady provolávají protivládní hesla a nadávají všem, tak to není, co my jsme chtěli. My jsme chtěli poklidný protest, chtěli jsme ukázat, že náš protest jsou traktory na magistrále, zemědělci. Ale my jsme tady dnes v menšině,“ uvedl pro Českou televizi koordinátor protestu pro Ústí nad Labem a Litoměřice Miloš Malý, který mluvil i o „ukradeném protestu“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Protest zemědělců v Praze a reakce ministra Výborného

Tagy:
zemědělství protest Ukrajina ODS Miloš Vystrčil sociální síť Česká pirátská strana Česká televize zemědělci Praha Zuzana Klusová Malostranské náměstí Jindřich Rajchl Miloš Malý