Přibližně stovka žáků a učitelů Spojené školy de La Salle v bratislavské Rači se ve středu potýkala se silnými zažívacími problémy, které je postihly krátce po školním obědě. Podle rodičů i školního vedení potíže pravděpodobně způsobilo jídlo dodané firmou Global Gastro, která škole stravu dodává již 15 let. Regionální úřad veřejného zdravotnictví (RÚVZ) nyní provádí laboratorní testy, aby určil původce obtíží. Informoval o tom deník Nový Čas.
Ve středu se v bratislavské Spojené škole de La Salle odehrála událost, která rodičům i školnímu personálu připomínala hororový scénář – desítky žáků a učitelů zůstaly po obědě doma se silnými zažívacími problémy, včetně zvracení, průjmů, zvýšené teploty a křečí v břiše. „Můj syn se v této jídelně denně stravuje. Bohužel, zažívací potíže neminuly ani jeho,“ uvedla matka jednoho z postižených žáků deníku Nový Čas a dodala, že podobné příznaky měla i řada dalších dětí. Rodiče tvrdí, že je dlouhodobě znepokojovala kvalita obědů, na což vedení školy opakovaně upozorňovali.
ČTĚTE TAKÉ: Náplň v mikulášském perníku prodávaném v Česku mohla zkvasit. Řetězec ho stahuje
Podle informací deníku může být zdrojem potíží jídlo dodané firmou Global Gastro, která pro školu zajišťuje stravu už 15 let. Majitel firmy Róbert Marík se o problémech dozvěděl od ředitele školy a byl zprávou šokován. „Dosud se nic takového ještě nestalo,“ prohlásil Marík.
Deset potravin zvyšujících riziko rakoviny. Expertka ukázala, čemu se vyhnout
Dietoložka Nichole Andrewsová, která se snaží předejít vhodnou stravou rakovině, informovala o potravinách a nápojích, kterým se v zájmu svého zdraví vyhýbá, a zmínila i ty, které naopak konzumuje. Mezi nimi možná leckoho překvapí, že je i párek v rohlíku. Lidem radí, aby postupovali stejně.
Konkrétní oběd, který měl způsobit problémy, tvořilo hovězí maso s rajskou omáčkou a domácí knedlík. Na místě události odebral Regionální úřad veřejného zdravotnictví (RÚVZ) vzorky jídla, které jsou nyní analyzovány v laboratořích.
I přes nepříjemné zdravotní potíže nikdo z postižených nakonec nemusel být hospitalizován, ačkoli někteří žáci a učitelé se dosud potýkají s dozvuky problémů. Mluvčí Regionálního úřadu veřejného zdravotnictví, Katarína Nosálová, potvrdila, že případ je ve fázi šetření a dodala: „Komplexnější informaci zašleme začátkem příštího týdne po vyhodnocení laboratorních analýz vzorků stravy.“
Rodiče mezitím sdílí své zkušenosti s kvalitou pokrmů podávaných v této jídelně. Jedna z matek deníku Nový Čas řekla, že její dcera přinesla oběd domů v misce, a popisuje, že maso „bylo zkažené a silně zapáchalo“. Rodiny byly dosud podle svých slov znepokojené úrovní stravy, kterou dětem jídelna nabízí, a teď doufají, že situace povede ke změnám.
Vedení školy se k situaci vyjádřilo pouze stručně: „Situaci řešíme ve spolupráci s Úřadem veřejného zdravotnictví. Bližší informace vám v tuto chvíli nemůžeme poskytnout.“
V současné době zůstává školní jídelna zavřená a probíhá dezinfekce prostor.
MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kdo může za zdražování mléka? Obchodníci se kvůli tomu hádají s potravináři, ekonomové se diví