Jedna salva „přeorá“ pole ruských okupantů. Raketomet Přemysl již zamíří na Ukrajinu

Raketomet RM-70 nazvaný Přemysl bude předán na Ukrajinu během několika týdnů. Ve sbírce Dárek pro Putina se na něj vybralo již 30 milionů korun. Součástí dodávky bude i 365 raket, řekl novinářům Martin Ondráček z iniciativy Dárek pro Putina.

„Dnes jsme překročili 30 milionů korun, cíl je 50 milionů. Stroj, který tu vidíme, stojí 17 milionů korun. Naše ambice je poslat tam ještě 365 raket, aby ta zbraň měla nějakou výbavu,“ sdělil Ondráček. Jedna raketa vyjde na 88 tisíc korun, raketnice jich obsahuje 40.

Generální opravu raketomet podstoupil v závodu společnosti STV Group v Poličce. Její technici strávili na jeho opravě asi dva tisíce hodin práce. „Je to naprosto komplexní oprava včetně motoru, podvozkové platformy, raketnic nebo systému řízení palby, aby raketomet odpovídal maximálním možným nárokům pro bojové užití,“ řekl ředitel pro rozvoj Ivo Strejček. Firma dodá i potřebné rakety.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci zdevastovali ruské raketové systémy. Kyjev se chlubí záběry, okupanti přiznali ztráty

„RM-70 je mobilní reaktivní dělostřelecká zbraň, která umožňuje vedení palby salvou i jednotlivými ranami. Salva čtyřiceti raket dokáže dokonale přeorat plochu tří hektarů. Odtud název zbraně – Přemysl. A protože se blíží jaro a s ním práce na polích, přijde nám Přemysl jako logická volba,“ uvedla iniciativa na stránkách sbírky.

Posily se tak dočká český tank „Tomáš“, který byl na Ukrajinu odvezen v minulosti. Na skládací raketomet RM-70 se Češi složili prostřednictvím stejné sbírky. Volba jmen pro zbraně, na které iniciativa Dárek pro Putina vybírá, je podle spoluautora projektu Ondráčka jeho důležitou součástí. A jméno Přemysl je staré české jméno, které Ukrajinci také znají, ale zároveň je velmi složitě vyslovitelné ostatními národy.

Ukrajinci doposud obdrželi nejméně 20 raketometů RM-70, valná část nejspíše pocházela ze skladů českých zbrojařských firem.

Československé raketomety RM-70 Grad – či jejich modernizované varianty Vampire – dokážou vypálit v rámci jediné salvy 40 raket ráže 122,4 mm. Podobně jako osvědčená samohybná houfnice Dana, i tato zbraň je připevněna na podvozku nákladních vozidel Tatra 813 či 815. Celá zbraň váží 24 tun, osádku tvoří čtyři lidé.

Tagy:
zbraň Ukrajina Kyjev STV Group Přemysl Oráč RM-70 Dárek pro Putina Martin Ondráček