Další nebezpečí pro okupanty. Češi se skládají na raketomet Přemysl, má „orat“ Rusy na polích

Český tank „Tomáš“ se na Ukrajině dočká posily. Češi se totiž skládají na raketomet RM-70, který dostal jméno Přemysl – podle slov autorů sbírky Dárek pro Putina totiž dokáže zbraň „přeorat tři hektary pole plné Rusů“. Celkem na jeho nákup potřebují 50 milionů korun, za první čtyři hodiny od spuštění kampaně se jim podařilo shromáždit dva miliony. Společně s raketometem by Češi poslali i balík 365 raket.

„RM-70 je mobilní reaktivní dělostřelecká zbraň, která umožňuje vedení palby salvou i jednotlivými ranami. Salva čtyřiceti raket dokáže dokonale přeorat plochu tří hektarů. Odtud název zbraně – Přemysl. A protože se blíží jaro a s ním práce na polích, přijde nám Přemysl jako logická volba," uvádí iniciativa na stránkách sbírky.

Český výrobce munice STV Group už začal s modernizací a přestavbou raketometu pro potřeby ukrajinské armády, k odeslání by měl být nachystaný do konce dubna, uvedl spoluautor projektu Martin Ondráček.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry valentýnské exploze. Ukrajinci zničili ruský raketomet, nejsilnější nejadernou zbraň

Peníze se nově vybírají na účet iniciativy, ta prostředky předá ukrajinské ambasádě až po dosažení cílové částky. Ondráček věří, že se do večera prvního dne sbírky povede vybrat nejméně 3,5 milionu korun.

Podotkl, že důležitou součástí Dárku po Putina je volba jmen pro zbraně, na které se vybírá. V minulosti už Češi touto cestou pro Ukrajinu koupili tank se jménem Tomáš nebo systém protivzdušné obrany Viktor. Přemysl je podle Ondráčka staré české jméno, které Ukrajinci také znají, ale je velmi složitě vyslovitelné ostatními národy.

Projekt Dárek pro Putina vyhlásil na začátku loňského května podnikatel Dalibor Dědek. Vybrané peníze jdou na účet ukrajinského velvyslanectví v Praze a pod záštitou českého ministerstva obrany se za ně podle požadavků ukrajinské armády kupuje u českých výrobců a dodavatelů vojenský materiál.

Lepší než sovětská varianta

Československé raketomety RM-70 Grad – či jejich modernizované varianty Vampire – dokážou vypálit v rámci jediné salvy 40 raket ráže 122,4 mm. Podobně jako osvědčená samohybná houfnice Dana, i tato zbraň je připevněna na podvozky nákladních vozidel Tatra 813 či 815. Celá zbraň váží 24 tun, osádku tvoří čtyři lidé.

Do arzenálu československé armády se Grad dostal na začátku 70. let, modernizovaná verze se po rozdělení republik dále vyráběla na Slovensku. Vzorem pro zbraň se stal sovětský raketomet B-21 Grad stejné ráže. Třebaže se dojezdem ani dostřelem do 20 kilometrů příliš neliší od sovětské varianty, československý Grad – či jeho modernější varianta Vampire – disponuje i dodatečným zásobníkem se 40 dalšími záložními raketami, což urychlilo opětovné dobití zbraně.

Ukrajinci doposud obdrželi nejméně 20 raketometů RM-70, valná část nejspíše pocházela ze skladů českých zbrojařských firem.

Tagy:
Vladimir Putin tank raketa Slovensko Vojenská technika zbraň technologie Ukrajina raketomet zbraně sbírka Praha crowdfunding Ministerstvo obrany České republiky válka na Ukrajině Dalibor Dědek STV Group ruská invaze na Ukrajinu RM-70 Grad salvový raketomet RM-70 Vampire RM-70 Dárek pro Putina Martin Ondráček