CNN: Ukrajinci ohromili ovládáním Patriotů. I my se od nich hodně naučili, říkají Američané

Na americké základně v Oklahomě pomalu končí výcvik ukrajinských vojáků, kteří se učí s obranným systémem Patriot. Do tréninkového prostoru zavítal i štáb CNN. Podle amerických vojáků byli Ukrajinci při nakládání s Patrioty velmi chápaví a cvičení tak bylo rozsáhlejší, než se čekalo.

Výcviku na americké základně Fort Sill v Oklahomě se během posledních deseti týdnů zúčastnilo 65 ukrajinských vojáků a vojaček. Kyjev vyslal do zámoří pestrý výběr lidí ve věkovém rozpětí od 19 do 67 let. Jejich identita se ale úzkostlivě tají. Ukrajinští vojáci se učili zacházet s obranným systémem Patriot, který na sklonku roku Washington přislíbil Ukrajině.

Základnu Fort Sill navštívil i štáb americké CNN. Američtí vojenští trenéři novinářům sdělili, že cvičení probíhalo ve velmi vysokém tempu. „Ukrajinští vojáci na nás udělali dojem. Díky rozsáhlým zkušenostem a znalostem z bitevní zóny se velmi rychle učí,“ prohlásil brigádní generál Shane Morgan.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putinův dvojník, herci z FSB a předpřipravený scénář aneb Pochybnosti o cestě do Mariupolu

Podle informací z americké strany Ukrajinci při výcviku doslova „excelovali“. Naučili se základy systému Patriot tak rychle, že podstoupili ještě extra tréninkový kurz. Takový, který prý jen zřídka stíhají američtí vojáci, kteří podstupují stejný trénink.

Obranný systém Patriot by se měl na Ukrajinu dostat během příštích týdnů, tedy mnohem dříve, než se čekalo. USA dodají jeden systém, druhý pak přislíbili Němci společně s Nizozemci. Na rozdíl od aktuálně využívaných obranných systémů na Ukrajině by Patriot měl zvládat blokovat ruské balistické střely.

Učili se i Američané

Výcvik ve Fort Sill byl unikátní v tom, že ho podstupovali ukrajinští vojáci, kteří už prošli bitevní vřavou. I proto podle CNN mohli mnohému naučit i Američany a trénink uzpůsobovali tak, aby věrněji odrážel reálnou situaci na bojišti.

Američané nepochybují o tom, že z tréninku budou nakonec profitovat obě strany. „Bylo opravdovou ctí potkat tyto bojovníky,“ sdělil jeden z vyšších úředníků ve Fort Sill. „Jejich příběhy byly děsivé a úžasné zároveň. Myslím, že jsme se od nich naučili stejně tolik věcí, co jsme naučili je,“ dodal.

Až za Atlantikem ale na Ukrajince dolehla tíha války. „Jedna z vojaček byla zrovna na cvičení, když obdržela zprávu, že byl její manžel zabit v boji,“ uvedla CNN.

Tagy: