Rakety přímo v živém vstupu. Před explozemi v Kyjevě se kryl novinář i dívka na procházce

Rusové ostřelovali Kyjev, na místě jsou mrtví i ranění.

Ruské rakety v pondělí ráno zasypaly hlavní ukrajinské město Kyjev. Stejný osud potkal i další ukrajinská města jako Lvov, Dnipro nebo Žytomyr. Dopady raket na Kyjev se podařilo zachytit štábu britské televize BBC. Reportér na místě právě vstupoval do živého vysílání, když za zvuků exploze musel rychle skončit a krýt se. Záběry se nyní hojně šíří na sociálních sítích.

„Panuje zde strach, že by to mohlo vyvolat velmi silnou ruskou odezvu,“ říká v živém vysílání reportér BBC Hugo Bachega nacházející se v Kyjevě, přičemž se odkazuje na sobotní explozi na Krymském mostu. Pokračuje připomenutím, že už během neděle byly některé z ukrajinských měst zasaženy ruskými raketami, například Záporoží, kde zahynulo nejméně 13 lidí a další desítky byly zraněny.

Následně je na záběrech slyšet zvuk letících a vybuchujících raket. Zaujmou Bachegovu pozornost, a tak se je snaží sledovat až do chvíle, než dopadnou. Následná exploze ho vyleká a reportér okamžitě mizí z vysílání, aby se kryl. Výbuch v přímém přenosu zarazil i televizní moderátorku ve studiu.

Dopad raket v Kyjevě zachytila na svůj telefon i jistá nejmenovaná dívka, která se právě procházela po ulici a u toho se natáčela. Zásah ji podle všeho nezranil, ale zjevně z něj měla minimálně šok.

Ruské rakety zasáhly hlavní město Ukrajiny v brzkých ranních hodinách. Aby toho nebylo málo, později se v Kyjevě ozvaly ještě další exploze. Mluvčí záchranářů Svitlana Vodolahová uvedla, že úder si vyžádal mrtvé i raněné.

Výbuchy se během pondělního rána ozvaly i v dalších městech. Zasažena byla města jako Žytomyr, Dnipro, Černigov nebo také západoukrajinský Lvov. Kolem 9. hodiny ráno ukrajinská média informovala o dalších explozích například v Kremenčuku.

Rusové se podle zahraničních médií rozhodli tímto způsobem pomstít za poničení Krymského mostu, kde v sobotu došlo k explozi. Most byl symbolem ruské anexe poloostrova Krym a před lety jej otevíral sám prezident Vladimir Putin. Ačkoliv se objevují zprávy, že za výbuchem stojí Kyjev, Ukrajinci se k tomuto činu nehlásí.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina Krym BBC přímý přenos Kyjev Dněpropetrovsk Lvov Žytomyr Záporoží Most přes Kerčský průliv