Rakousko plánuje tvrdé tresty pro neočkované: Hrozí jim vysoké pokuty i vězení

Odmítnutí očkování

Povinné očkování v Rakousku

Neočkovaným hrozí v Rakousku pravidelné pokuty. Každé tři měsíce by platili v přepočtu více než 15 tisíc korun. Pokud by se tomu chtěli vyhnout, mohlo by jim údajně hrozit dokonce vězení. Několik rakouských médií zveřejnilo hlavní body návrhu očkovacího zákona, který unikl na veřejnost.

„Kdo se nechce nechat očkovat, zaplatí pokutu.“ Do rukou několika rakouských médií včetně veřejnoprávní televize ORF se dostal návrh zákona o povinném očkování, který s touto možností počítá.

Povinnost očkovat se začne v Rakousku platit od 1. února. Všichni neočkovaní by měli od ministerstva zdravotnictví obdržet žádanku na očkování. Od 15. března můžou pak neočkovanému člověku rakouské úřady udělit pokutu 600 eur, v přepočtu tedy přes 15 tisíc korun. A to každé tři měsíce.

Očkovací povinnost by se nevztahovala například na děti mladší čtrnácti let nebo na neočkované, kteří koronavirus prodělali v posledních šesti měsících.

Kdo bude neočkovaný opatření a pokuty ignorovat, může podle rakouského deníku Heute dostat další postih 3 600 eur, tedy v přepočtu přes 90 tisíc korun. Když nezaplatí ani poté, hrozí mu vězení. Finální verzi zákona o povinném očkování by mělo tamní ministerstvo zdravotnictví zveřejnit v průběhu tohoto týdne.

Tagy: