Chlapec, který zemřel s covidem, měl i další onemocnění. Co o tragickém případu víme?

Dítě v nemocnici. (Ilustrační foto)

Reportérka ke smrti dítěte s covidem a rozhovor se Zdeňkem Zímou

Chlapec, který v Ostravě zemřel s covidem, by za pár dní oslavil třetí narozeniny. Podle informací CNN Prima NEWS měl další chronické onemocnění, patřil tak do rizikové skupiny. Takovým pacientům lze pro zmírnění nemoci podávat monoklonální protilátky, ovšem až od 12 let, dodal Zdeněk Zíma z Odborné společnosti praktických dětských lékařů.

„Podle našich informací se mělo jednat o chlapce z Frýdecko-Místecka, který by teď v prosinci oslavil třetí narozeniny. Byl hospitalizovaný ve Fakultní nemocnici Ostrava, a to na dětské jednotce intenzivní péče,“ sdělila z místa reportérka CNN Prima NEWS Markéta Schenková.

Tamní lékaři o jeho život bojovali, přesto ale bohužel zemřel. „Nemocnice vzhledem k věku dítěte nechce uvádět další informace. Ví se pouze to, že chlapec trpěl dalšími přidruženými nemocemi,“ dodala. V Česku jde o šestý případ úmrtí v souvislosti s nákazou koronavirem ve věkové skupině do 14 let od začátku pandemie.

„Důvody, proč u některých dětí probíhá infekce závažně, nejsou zřejmé,“ uvedl Zdeněk Zíma z Odborné společnosti praktických dětských lékařů. Ačkoliv odborníci mají data o průběhu nemoci, nejsou schopni dopředu u konkrétního pacienta odhadnout, zda bude závažný. „Víme, že rizikovou skupinou jsou děti s chronickou nemocí,“ dodal Zíma.

V případě, že covidem onemocní dítě s chronickým onemocněním, lze mu od 12 let podat monoklonální protilátky. „Ty významně zlepšují výhled pacienta. Jinak musíme pečlivě studovat, jakým směrem se bude nemoc ubírat,“ podotkl.

Od posledního úmrtí malého dítěte neuplynuly ani dva týdny. 24. listopadu zemřela desetiletá dívka z Lounska. Prvním dítětem, které bylo mladší čtrnácti let a zemřelo v souvislosti s nákazou koronavirem, byla v únoru letošního roku osmiletá holčička z Plzeňského kraje.

Tagy: