Rakousko rozvolňuje, otevře obchody i služby. Ke kadeřníkovi bude třeba negativní test

Od pondělí jsou v Rakousku povinné respirátory typu FFP2.

Rakousko rozvolní některá koronavirová opatření

Rakousko od příštího týdne uvolní některá opatření přijatá kvůli šíření koronaviru. Na tiskové konferenci to v pondělí oznámil kancléř Sebastian Kurz. Otevřou se všechny obchody, kadeřnictví či muzea. Platit v nich ale budou přísná hygienická opatření. Zčásti se otevřou i školy, žáci se budou muset ale pravidelně testovat. Kvůli novým mutacím koronaviru se podle Kurze „výrazně zpřísní“ režim na hranicích.

„Plošná uzávěra v Rakousku zafungovala,“ uvedl Kurz, proto je podle něj možné začít „opatrně“ uvolňovat. Za problém kancléř označil nové mutace koronaviru, které úspěch lockdownu „užírají“.

Příští pondělí se budou moci v Rakousku otevřít všechny obchody, muzea, galerie, zoologické zahrady či kadeřnictví. Podmínkou pro vstup do obchodů bude respirátor FFP2 a třeba v kadeřnictvích či kosmetických salonech také negativní test na koronavirus, který nebude starší než 48 hodin.

Po prázdninách, které skončí v části spolkových zemí 8. února a v dalších o týden později, se budou moci do lavic vrátit žáci prvních stupňů základních škol. Starší žáci se budou ve školách střídat ve „směnném provozu“. Novinkou bude povinné testování školáků dvakrát týdně.

Situaci chce rakouská vláda zhodnotit za dva týdny. Rozhodnout by pak mohla o dalším uvolnění, nebo naopak zpřísnění opatření.

Nadále v Rakousku platí zákaz vycházení od 20:00 do 06:00 a některá opatření se budou i zpřísňovat. Například pokuty za porušení protikoronavirových restrikcí budou napříště vyšší. „Výrazně“ se podle Kurze zpřísní kvůli mutacím koronaviru také režim na hranicích, podrobnosti ale kancléř nesdělil.

Tagy: