Otevřené restaurace, bary či muzea. Část Evropy rozvolňuje koronavirová opatření

Opatření v Evropě

V Itálii a v Polsku uvolňují některá z restriktivních protiepidemických opatření zavedených proti šíření onemocnění COVID-19. V Polsku otevřou kulturní zařízení a obchody v nákupních centrech, ve většině italských regionů muzea, restaurace a bary. O možném uvolnění opatření od 8. února bude jednat rakouská vláda. V dalších evropských zemích probíhají demonstrace proti vládním protipandemickým nařízením.

„Míra přenosu infekce klesla na 0,84. Je to povzbudivý výsledek správného chování lidí a vánočních opatření, která zafungovala. Mnoho regionů se vrátí do žluté zóny. To je dobrá zpráva, nicméně udržení plné pozornosti je zásadní. Výzva viru je stále velmi komplexní,“ uvedl podle CNN italský ministr zdravotnictví Roberto Speranza.

Většina italských regionů se tak v pondělí přesouvá do nižšího žlutého stupně opatření, díky čemuž znovu na velké části území otevřou muzea, restaurace nebo bary. V Římě zahájí provoz vatikánská muzea či Koloseum. Ve středním stupni opatření nadále zůstává pět krajů včetně Sicílie či Apulie.

Rozvolnění opatření čeká také Polsko, kde se otevřou obchody v nákupních centrech a provoz obnoví kulturní zařízení. V zemi minulý týden navzdory platnému lockdownu obnovilo provoz jen v oblasti gastronomie přes 20 tisíc podnikatelů.

Rakousko bude jednat o opatřeních, Německo o vakcínách

O podobě protikoronavirových opatření od 8. února bude v pondělí rozhodovat rakouská vláda. V zemi platí od konce prosince celostátní uzávěra. Vláda dříve uvedla, že umožní otevření obchodů, služeb či muzeí, pokud klesne sedmidenní průměr případů nových nakažených zhruba na 50 na sto tisíc obyvatel. Restaurace a bary by měly zůstat zavřené až do března.

V pondělí odpoledne má jednat kancléřka Angela Merkelová a premiéři německých spolkových zemí s výrobci vakcín proti COVID-19. Jedním z hlavních témat bude vývoj dodávek očkovacích látek. V neděli ministr financí Peter Altmaier pohrozil právními kroky, pokud výrobci nedodrží své závazky. Severoněmecká spolková země Šlesvicko-Holštýnsko v pondělí zahájila provoz speciální detenční zařízení pro osoby, které odmítají dodržovat nařízenou karanténu.

V neděli se v mnoha evropských městech, a to včetně Prahy, Vídně či Amsterodamu, uskutečnily protesty proti vládním pandemickým nařízením. Tisícové demonstrace se v pondělí očekávají v Maďarsku. V neděli v Budapešti protestovaly „proti ničení podnikání“ stovky lidí. Ve Francii vyzvaly skupiny na internetu ke dni občanské neposlušnosti, která by se měla projevit například nedodržováním protikoronavirových nařízení.

Tagy: