Rakousko zavírá obchody a omezuje pohyb. Polsko i USA hlásí rekordní nárůst počtu nakažených

Rakousko zpřísnilo podmínky uzávěry. Kromě prodejen potravin a lékáren zavřou obchody, školy přejdou na dálkovou výuku, omezeno bude vycházení. Situace se zhoršuje po celém světě. Počet nahlášených úmrtí spojených s nemocí COVID-19 v součtu všech zemí světa přesáhl 1,3 milionu, Rusko, Polsko i USA hlásí rekordy nakažených.

Rakousko

Sousední Rakousko od úterý kvůli šíření koronaviru opět výrazně omezí pohyb lidí na veřejnosti. Oznámil to rakouský kancléř Sebastian Kurz. Uzavřou se základní školy a obchody vyjma těch s nezbytným zbožím, kromě toho nebudou smět fungovat ani kadeřnictví, kosmetické salony nebo masáže. Nová opatření, která mají platit přinejmenším do 6. prosince.

„I když si nikdo druhý lockdown nepřeje, je druhý lockdown jediným prostředkem, o němž spolehlivě víme, že funguje,“ citovala šéfa vlády agentura DPA. Opustit domov budou lidé smět po celý den pouze v nezbytných případech, jako je obstarání jídla či dalších základních potřeb, cesta do práce, péče o blízké osoby či zdravotní procházky.

Polsko

Dosud nejvyšší denní přírůstek mrtvých od počátku pandemie koronaviru v sobotu oznámilo Polsko. Za 24 hodin ve statistikách tamního ministerstva zdravotnictví přibylo 548 mrtvých a 25 571 nově nakažených koronavirem. Celkem už v Polsku s covidem zemřelo přes 10 tisíc lidí.

USA

Ve Spojených státech v pátek přibylo více než 180 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem. To je nejvyšší denní přírůstek od začátku epidemie. Za posledních deset dní padlo jednodenní maximum již poosmé. USA mají zdaleka nejvyšší bilanci mrtvých s koronavirem na světě.

Rusko

Rusko v sobotu ohlásilo podruhé za sebou nejvyšší denní přírůstek nově nakažených koronavirem od počátku pandemie. Za posledních 24 hodin vykázalo 22 702 nových případů a 391 souvisejících úmrtí. Rusko je z hlediska počtu nakažených pátou nejpostiženější zemí na světě.

Ukrajina

Na Ukrajině za posledních 24 hodin přibylo 12 524 potvrzených případů nákazy koronavirem, což je nejvyšší denní přírůstek od počátku epidemie a třetí rekord během tří dní, informovala agentura Reuters.

Situaci lépe zvládá Řecko nebo Německo

Řecko

V Řecku se kvůli šíření koronaviru do konce listopadu zavřou všechny základní školy a školky v zemi. Oznámil to v sobotu ministr zdravotnictví Vasilis Kikilias, informovala agentura AFP. „Uzavření základních škol jsme se chtěli vyhnout,“ poznamenal Kikilias. To, že k tomuto opatření musela vláda nakonec přistoupit, podle něj ukazuje, jak je epidemická situace vážná. Střední a vysoké školy se v Řecku zavřely již v pondělí.

Německo

Německo v pátek zaznamenalo nižší počet nákaz koronavirem než ve čtvrtek, i než minulý pátek, ukazují aktualizovaná data berlínského Institutu Roberta Kocha (RKI). Nová denní bilance činila 22 461 případů, tedy asi o 1000 méně než ta čtvrteční. Nově ohlášených 178 úmrtí s koronavirem představovalo pokles oproti čtvrtku, ale vyšší přírůstek než před týdnem.

Tagy: