Rakousko zavádí celostátní lockdown, platí i pro očkované. Jak dlouho bude trvat?

Lockdown Rakousko

Rakousko zavádí plošný lockdown

Rakousko zavede po rekordních počtech nových nákaz koronavirem od pondělí plošnou uzávěru, oznámil kancléř Alexander Schallenberg. Trvat bude nejméně 10 dní, poté vláda rozhodne o následujícím postupu. Dosud v zemi platily restrikce pouze pro nenaočkované.

Rakousko je první zemí EU, která kvůli nově rostoucímu počtu nákaz omezuje volný pohyb osob a zavádí povinnou imunizaci všech obyvatel. Podle Schallenberga je potřeba v současné chvíli „čelit skutečnosti“. „Navzdory měsícům přesvědčování se nám nepodařilo přesvědčit dostatek lidí k vakcinaci,“ řekl konzervativní kancléř a vyjádřil znepokojení nad tím, že narůstá počet lidí s těžkým covidem na jednotkách intenzivní péče.

Lidé budou moci vycházet ven jen kvůli nákupu nezbytného zboží, při cestách do práce nebo kvůli cvičení. Zavřeno bude mít většina obchodů a také všechny restaurace, ruší se veškeré kulturní akce.

Žáci mají přejít na domácí výuku. Schallenberg nejprve oznámil uzavření škol, ministr zdravotnictví Wolfgang Mückstein však následně řekl, že zůstanou otevřené pro žáky, jejichž rodiče jim nebudou schopni zajistit hlídání. Všechny však vyzval, aby zůstali doma, pokud to bude možné.

Přerušit provoz budou muset rovněž hotely a veškerá volnočasová zařízení, včetně lyžařských rezortů. Řada z nich zatím sezónu nezahájila, některé však již spustily lanovky na ledovcích či ve výše položených oblastech. Ty však nyní budou muset také dočasně zavřít.

Profesionální sport stopku nemá, zápasy typu fotbalové či hokejové ligy se však budou hrát před prázdnými tribunami bez diváků. Na rozdíl od výkonnostního se ale musí zastavit rekreační sport.

V Rakousku je nyní plně naočkovaných asi 66 procent obyvatel, což je jedno z nejnižších čísel v západní Evropě. „Trvale navýšit počty naočkovaných je jediným prostředkem, jak vyjít z tohoto začarovaného kruhu,“ poznamenal šéf rakouské vlády. „Nechceme pátou vlnu,“ dodal.

Vláda zhodnotí účinek uzávěry po deseti dnech a rozhodne, zda ji ještě prodlouží. Nejpozději 13. prosince však podle Schallenberga lockdown skončí pro naočkované obyvatele nebo ty, kteří se nedávno z covidu zotavili. Pro nenaočkované budou omezení platit nadále.

Lockdown pro neočkované neměl efekt

Rakousko již zavedlo omezení volného pohybu pro nenaočkované obyvatele, nařízení však nepřineslo kýžený efekt a počty infikovaných nadále stoupaly. Země ve čtvrtek oznámila poprvé od začátku pandemie přes 15 tisíc nových nákaz za den, sedmidenní incidence se tam blíží tisíci infikovaným na 100 tisíc obyvatel.

Nejhorší situace panuje v Horním Rakousku a Salcbursku, jejichž hejtmani veřejně vyzývali spolkovou vládu, aby lockdown zavedla. Již předem avizovali, že jsou případně připraveni uzávěru vyhlásit alespoň na území svých spolkových zemí.

Tagy: