Uznávat jen očkování? Popřeli bychom, že je testování relevantní, říká ústavní právník

Aleš Gerloch

K věci 16.11.2021

Lockdown neočkovaných po vzoru Rakouska by v českém právním systému jistou oporu v zákoně měl. „I obecná úprava zákona o veřejném zdraví počítá s vakcinací pro řadu případů jako povinnou, zejména u dětí,“ řekl právník a vysokoškolský pedagog Aleš Gerloch v pořadu K věci na CNN Prima NEWS. Sám nicméně dodal, že není fanouškem tohoto postupu. Češi by podle jeho mínění měli i nadále zastávat vlastní cestu zpoplatněných testů.

Aktuálně se protikoronavirová opatření řídí pandemickým zákonem, který tvoří speciální úpravu právě ve vztahu k obecné úpravě zákona o veřejném zdraví. „Tam musí ministerstvo zdravotnictví nechat projít vládou jakékoliv opatření. Proto o tom jedná a v podstatě rozhoduje vláda,“ uvedl Gerloch v pořadu K věci.

On osobně ovšem nepovažuje rakouský lockdown neočkovaných za správnou cestu, jak v Česku v boji proti pandemii koronaviru postupovat. Končící vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) měla v pondělí rozhodnout o dalším opatření, ale k dohodě nakonec nedošla.

Hovoří se přitom o třech možných variantách. První z nich, kterou Babiš nazývá O –⁠ PCR –⁠ N, je v zásadě nejměkčí. Počítá „pouze“ se zrušením platnosti antigenních testů, ale zachovává uznávání PCR testů. Dále je zde takzvaný bavorský model, který by znamenal konec uznávání jakýchkoliv testů. Rakouská varianta pak znamená přímý lockdown pro všechny neočkované, kteří si mohou dojít maximálně nakoupit či do obchodu a lékárny.

Gerlochovi se ovšem nelíbí žádná ze zmíněných variant a prosazuje unikátní českou cestu, která aktuálně platí. „Vydali jsme se trochu jinou cestou. Myslím si, že dobrý nápad je testy zpoplatnit a vyžadovat je častěji, ale neuzavřít zcela tu možnost pro neočkované,“ uvedl právník.

Podle něj totiž hrozí, že pokud se přistoupí k úplnému konci uznávání testů, lidé si o nich mohou začít myslet, že vlastně vůbec nejsou efektivní. „To bychom popřeli, že to testování bylo nějak relevantní,“ doplnil Gerloch ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: