Lockdown přijít může. Lidé si myslí, že v nemocnicích jsou figuranti, varuje Prymula

Rozhovor s Prymulou

Epidemie nabírá na síle, i tak se ale najdou tací, kteří tomu nevěří. Lidé si myslí, že pacienti v nemocnicích jsou figuranti, kroutil nevěřícně hlavou epidemiolog Roman Prymula v pořadu Nový den. Varoval zároveň, že je situace kritická a lockdown nelze vyloučit.

„Lidé pochopili, že ta nákaza existuje. Fascinují mě ale ti, kteří si myslí, že v nemocnicích jsou figuranti. Bohužel nejsou,“ popsal české vnímání epidemie Prymula. Počet lidí, kteří s covidem skončili v nemocnicích, stoupl během čtvrtka na 4 750. Oproti předchozímu týdnu je to o tisíc víc.

I proto vnímá situaci jako kritickou. „Nechci předjímat, jestli bude lockdown, za určitých podmínek být může. Dá se tomu ale předejít. Každý z nás musí pochopit, že nemáme být natěsno v kontaktu s lidmi,“ apeloval.

Na nová opatření je podle Prymuly už nyní pozdě. „Teď je situace kritická. Opatření by měla směřovat k jednotnému cíli a omezení kontaktu osob,“ uvedl epidemiolog.

Od pondělí bude povinné testování ve školách a pro neočkované i ve firmách. Nejen to avizoval premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Předpokládá, že nová protiepidemická opatření budou platit do konce února. Rozhodnutí už ale zřejmě bude na nové vládě.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude testování nastaveno tak, aby nemusely chodit do karantény celé třídy, ale jenom pozitivně testovaní jednotlivci.

Prymula zároveň znovu poukázal na důležitost očkování a doporučil třetí dávku všem, kteří na ni už mají nárok. Ve čtvrtek laboratoře v Česku odhalily 13 374 případů koronaviru. Je to o bezmála 3 000 víc než před týdnem, ale méně než v rekordní úterý, kdy přibylo přes 22 tisíc nakažených, i než ve středeční státní svátek s víc než 14 tisíci prokázanými případy.

Tagy: