Rakouští poslanci schválili povinné očkování. Ještě, že žiju v Česku, raduje se Skopeček

Jan Skopeček

360° (120)

Poslanci rakouské Národní rady ve čtvrtek velkou většinou schválili všeobecnou povinnost očkování proti covidu pro lidi starší 18 let. Zatímco poslanec Karel Havlíček (ANO) toto rozhodnutí označil za odvážné, místopředseda Sněmovny Jan Skopeček (ODS) se zaradoval, že nemusí v Rakousku žít.

Zákon bude ještě projednávat druhá komora parlamentu, Spolková rada. Platit má od 1. února. Rakousko by se stalo první evropskou zemí, která tuto plošnou praxi zavádí.

„Je dobře, že rakouští kolegové mají odvahu do toho jít. Není to jen o Rakousku, na základě profesí je to v mnoha dalších evropských zemích. Je škoda, že naše vláda, ač říká, že je pro očkování, udělala opačný krok,“ zhodnotil to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS bývalý ministr průmyslu Karel Havlíček.

Svým výrokem narážel na fakt, že nová vláda premiéra Petra Fialy (ODS) shodila ze stolu plán předešlého kabinetu Andreje Babiše (ANO) zavést povinné očkování pro určité věkové a profesní skupiny. Podle místopředsedy Sněmovny Jana Skopečka však v případě rozhodování o povinnosti očkování nejde o odvahu.

„Jde spíš o přístup ke společnosti. Jestli má stát vodit lidi za ručičku? Někdo věří více státu, já více lidem a jejich rozumu. Rozhodnutí rakouské vlády respektuji. Jsem ale rád, že žiji v ČR, a ne v Rakousku, jehož vláda by takto dramaticky zasahovala do rozhodování o mém zdraví,“ reagoval.

Podle šéfredaktora Zdravotnického deníku Tomáše Cikrta je zásadní rozdíl mezi Rakouskem a Českem v tom, že Rakušané prý chovají větší důvěru k tomu, co činí jejich vláda. „U nás je důvěra narušená. Přece jen mě mrzí, že naše vláda neuložila povinné očkování alespoň vybraným profesím, jako jsou zdravotníci či pracovníci v sociálních službách,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Pokud se nějaká země rozhodne pro povinné očkování, tak si dělá pojistku pro potenciální novou variantu,“ dodal. Z očkovací povinnosti v Rakousku mají být vyňaty těhotné ženy a ti, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou očkovat nebo nemoc před méně než šesti měsíci prodělali.

Do poloviny března má trvat přechodná fáze, kdy povinnost nebude vynucována. Pak už bude za nedodržení povinnosti hrozit pokuta ve výši až 3 600 eur (asi 88 tisíc korun).

Tagy: