Rakušan by měl vysvětlit dění před útokem na UK, míní komentátoři. Informace přicházejí pozdě

Zásah policistů na Filozofické fakultě v Praze.

ZPRÁVY (169)

Mezi prosincovou střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a předcházející vraždou v Hostouni uplynuly více než dvě hodiny. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ale doposud nevysvětlil, co se v mezičase dělo, upozornil ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Thomas Kulidakis. Velké množství nezodpovězených otázek kritizovala také europoslankyně Kateřina Konečná (STAČILO!). Podle komentátora Martina Schmarcze mělo státní zastupitelství uvolnit informace dříve vzhledem k tomu, že nejde o normální trestný čin, ale o výjimečný případ.

V případě střelby na Filozofické fakultě očekává komentátor CNN Prima NEWS Thomas Kulidakis další politické dozvuky a kroky. „Nikdo nezpochybňuje samotný zásah a čest policistů, kteří tam byli, ale ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), ani nikdo od policie nám doposud nevysvětlil, co se dělo dvě a půl hodiny předtím. To znamená mezi vraždou v Hostouni a začátkem střelby,“ popsal Kulidakis.

K TÉMATU: Nové detaily o střelbě na UK z policejního spisu. Hlídky byly na místě, když se vrah připravoval

Podle policejního spisu, který má k dispozici MF DNES, byla totiž vražda v Hostouni na tísňovou linku oznámena ve 12:47, student David Kozák dorazil na Filozofickou fakultu na Palachově náměstí ve 13:23 a první střelba byla oznámena ve 14:59. Podle Kulidakise je třeba se zaměřit, kdo, jak a komu předával informace a jaké z toho plyne ponaučení z operačního a taktického hlediska, aby se podobným incidentům předešlo.

„Střelec zavraždil někoho kus od Prahy, pak se objevil na Filozofické fakultě a tam začal střílet. Ale co se dělo mezitím? Proč ho nenašli někde jinde? Proč, když jsou všude kamerové systémy, vyklidili jinou budovu? Stále nejsme uspokojeni. Od pana ministra slyšíme, že zásah byl v pořádku, ale na ten se nikdo neptal a nikdo ho nezpochybňoval. Pořád ale nevíme, co bylo předtím,“ popsal Kulidakis.

Na to, že není jasné, co se dělo mezi vraždou v Hostouni a střelbou na fakultě, upozornila ve vysílání CNN Prima NEWS i europoslankyně Kateřina Konečná. „Je tam spousta otázek. To, co mi na tom asi nejvíc vadí, je, že máme půl roku po šílené tragédii a ani rodinní příslušníci dodnes neví, jestli se tomu dalo zabránit, jak se tomu dá zabránit do budoucna a k čemu všemu vlastně došlo,“ řekla Konečná.

Zároveň kritizovala, že s novými informacemi přišla až MF DNES, a ne ministr vnitra nebo policejní prezident. „Takhle akorát vznikají další a další spekulace. Přála bych si, abychom se konečně všichni dozvěděli, co se stalo, protože je evidentní, že se tam ty dvě hodiny prostě něco dělo a dodnes nikdo nevysvětlil, proč ten pachatel nebyl zadržen třeba při cestě do školy,“ podotkla Konečná.

O nedostatku informací mluvil i komentátor Martin Schmarcz. „Je to půl roku a zatím jsme se nedozvěděli nic podstatného. Chápu, že policie má své postupy, že státní zástupce vyhlásil embargo, že řadu věcí nelze říkat, dokud jsou to živé věci. Na druhou stranu ten případ je velice důležitý, je to nejhorší masová vražda v dějinách České republiky a v tomto případě měl státní zástupce uvolnit informace dříve,“ řekl Schmarcz.

Dodal, že u normálních trestných činů se dá počkat, to ale není tento případ. „Traumatizuje to celou společnost, to je důvod, kdy platí jakási výjimka a mělo by se o těch činech informovat, protože pokud se neříká vůbec nic, může to mít dalekosáhlé společenské dopady,“ řekl Schmarcz.

V uvolnění dalších informací doufá i poslanec Radek Koten (SPD). „Tento čin je strašná tragédie a já doufám, že policie přijme pro takovéto případy nějakou změnu metodiky, protože se samozřejmě mohou opakovat i v budoucnu,“ podotkl Koten.

Tagy:
policie vražda střelba Vít Rakušan ministr vnitra trestný čin Starostové a nezávislí Kateřina Konečná Radek Koten Martin Schmarcz Mladá fronta DNES Thomas Kulidakis střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy