Spolu do eurovoleb? Nikdo nám ruce neláme, můžeme i sami, váhá ODS. TOP 09 tasí Antibabiše

Půjdou ODS, KDU-ČSL a TOP 09 do evropských voleb 2024 společně, či odděleně? Utvořit jednu silnou kandidátku, která by měla šanci porazit hnutí ANO, zní jistě lákavě. Jenže názory stran koalice Spolu na evropskou politiku bývají oproti domácí scéně velmi různorodé. Redakce CNN Prima NEWS oslovila hned několik politiků, kteří o podobě kandidátek jednají. Definitivně jasno by mělo být do konce září. Ve hře je nadále mnoho variant. Co všechno zatím připadá v úvahu?

„Když budu mluvit sama za sebe, nikoliv za celou ODS, spíš bych se přikláněla k tomu, abychom šli sami. Podobného názoru jsou i moji kolegové z našeho klubu. Jsem ale připravena respektovat výsledek jednání, ať už bude jakýkoliv. Argumentů pro a proti je hodně, přičemž jim všem rozumím,“ řekla pro CNN Prima NEWS europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Podívejte se na debatu českých europoslanců na CNN Prima NEWS z 12. července 2023:

Zatímco KDU-ČSL a TOP 09 patří v rámci jednotlivých frakcí Evropského parlamentu k lidovcům, ODS je členem konzervativců a reformistů. Vládní strany dost různorodě vnímají Evropskou unii jako takovou a mají odlišné pohledy na zahraniční politiku, migraci, životní prostředí, energetiku, boj proti dezinformacím či přijetí eura.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Europoslanec Zahradil nebude obhajovat svůj mandát. Politickou kariéru ukončím doma, sdělil

Rezervovaný postoj ke kandidatuře Spolu do evropských voleb zastává i europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra, o němž se paradoxně spekuluje jako o možném lídrovi společné kandidátky. Sám upozorňuje, že jde o jiný typ voleb než do Sněmovny či Senátu. „K debatě se vrátíme po prázdninách. Můj názor zůstává stejný,“ sdělil stručně redakci CNN Prima NEWS.

„Spolu má velký význam a jsem ráda, že jsme schopni spolupracovat. V evropských tématech ale máme často velmi odlišné názory. Celá věc je navíc zatím personálně nejasná, jde totiž o jednu celostátní kandidátku,“ doplnila Vrecionová.

Přes všechny neshody představitelé ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nad společnou evropskou kandidátkou stále uvažují. I nesourodý seznam, který by byl plný zvučných jmen, totiž může být pro mnoho voličů velmi atraktivní. Obzvlášť by mohl pomoci lidovcům a TOP 09, jelikož se tyto strany v poslední době netěší zrovna vysokým preferencím.

Kandidáti jako Fischer, Kalousek či Nerudová?

„Ve hře jsou stále všechny varianty. V současné době jednáme na úrovni expertů. Jasno bude na konci září,“ odpověděl na dotaz CNN Prima NEWS europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který by měl být evropským lídrem lidovců – ať už půjde o samostatnou, či společnou kandidátku.

Většina členů KDU-ČSL během letošního května v interní anketě sdělila názor, že lidovci by do Evropského parlamentu měli kandidovat spíš samostatně. To ale ještě nemusí nic znamenat. Možné je také odštěpení ODS a spojení KDU-ČSL jen s TOP 09, což by dávalo smysl, pokud jde o rozpoložení stran v unijních frakcích. Zdechovský tuto variantu nevyloučil.

KDU-ČSL se snaží svou kandidátku obohatit o zvučná jména. Páté místo u lidovců obsadí uchazeč o Hrad v prezidentských volbách 2018 i 2023 Pavel Fischer, kterému v roce 2024 vyprší senátorský mandát. Zároveň se objevují spekulace, že na kandidátce TOP 09 by mohli figurovat spoluzakladatel této strany a exministr financí Miroslav Kalousek či ekonomka a rovněž bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová.

Pospíšil: Do Spolu jsem hodně investoval

O kandidatuře stále váhá europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09). „Do značky Spolu jsem politicky hodně investoval. Věřím, že tyto tři pravicové strany mají vzájemně spolupracovat. Jsem pro Spolu. Pokud půjde TOP 09 do voleb v jiných variantách, tak je má kandidatura velmi málo pravděpodobná,“ řekl začátkem července ve vysílání CNN Prima NEWS.

Pospíšil se obává, že hnutí ANO z evropských voleb udělá referendum o vládě: „Pokud bude na jedné straně ANO s 30 procenty a na té druhé vládní strany, které budou mít od 6 do 15 procent, tak to Andreji Babišovi velmi ulehčíme. To je důvod, proč podporuji Spolu – abychom byli schopni konkurovat Andreji Babišovi.“ Na dodatečnou otázku CNN Prima NEWS ohledně případného spojení TOP 09 a KDU-ČSL bez ODS Pospíšil nereagoval.

A jak se na otázku evropského Spolu koukají předsedové stran? „Naše spolupráce se velmi osvědčila. Pokud něco funguje, nemělo by se to bořit. Na druhou stranu – jestli jsou nějaké volby, v nichž nás spojuje méně témat, tak jsou to právě ty do Evropského parlamentu. Postoje našich stran tam jsou skutečně odlišné. Zejména, když mluvíme o TOP 09 a ODS,“ uvedla před časem ve vysílání CNN Prima NEWS šéfka TOP 09 a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Rovněž ale zmínila, že si umí představit varianty osamocené TOP 09 i koalici Spolu. Podle ministra práce a předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky lidovci zvažují, zda má forma koaliční spolupráce Spolu pro evropské volby skutečně potenciál nabídnout vyvážený program pro voliče.

Vrecionová: Zvažujeme, co pro nás bude výhodnější

Premiér a předseda ODS Petr Fiala nedávno prohlásil, že se varianta společné kandidatury ODS, lidovců a TOP 09 velmi vážně zvažuje. „Nikdo (z ODS) na nás ale netlačí a neláme nám ruce, je to o diskusi. Zvažujeme, co pro nás bude výhodnější,“ dodala europoslankyně Vrecionová.

Možné kooperaci trojkoalice na evropské půdě by mohlo napomoci i rozhodnutí europoslance Jana Zahradila (ODS), který příští rok již svůj mandát nebude obhajovat. Právě on byl účastníkem častých roztržek v rámci pětikoalice i koalice Spolu. „Pekarová je o tři levely hloupější než Babiš,“ prohlásil kupříkladu letos v březnu.

Pro určité zástupce TOP 09 a KDU-ČSL, ale i některé členy ODS, se Zahradil stal pomyslnou červenou linií. „Kdyby kandidoval Honza Zahradil, tak koalice Spolu nevznikne,“ řekl otevřeně Zdechovský. „S ním bychom neměli šanci programově se sladit,“ dodala Pekarová.

Pokud se nakonec partneři ze Spolu domluví, půjde z jejich strany o velký risk. Honba za touhou znovu porazit hnutí ANO expremiéra Andreje Babiše pro ně může dopadnout katastrofou. Mnoho lidí může společnou kandidátku do eurovoleb vnímat jako podraz. Jasno by mělo být do letošního podzimu.

Volby do Evropského parlamentu se uskuteční v červnu 2024. Zbývá tak ještě mnoho času. Nesourodost jedné kandidátky by přece jen mohly řešit preferenční hlasy, jejichž popularita prudce vzrostla během posledních sněmovních voleb.

Tagy: