Rakušan: Na Švejdarův odchod jsem netlačil. I když v některých názorech jsme se lišili

Vít Rakušan

Tisková konference Víta Rakušana

Podle nového ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je jedním ze stěžejních úkolů ministerstva vnitra krizové řízení. Krizový štáb by podle něj měl být institucí, která rozhoduje. Řekl to novinářům v pátek po svém uvedení do funkce. Nechce prý, aby vnitro bylo vnímáno jako ministerstvo represe, nýbrž bezpečí. A chce zjednodušit státní správu.

„My přicházíme na ministerstvo vnitra ve chvíli, kdy covid ještě není za námi a před naší vládou stojí jeden stěžejní úkol – je to krizové řízení, které v posledních dvou letech vystoupilo ze zákonných parametrů. Budovaly se tu nové orgány, jako je Rada vlády pro zdravotní rizika a podobně. Mnohdy na krizový štáb nechodili lidé, kteří mají skutečné kompetence rozhodovat,“ řekl Rakušan.

„Chceme mít jednoznačnou osu, která ve vládě bude fungovat, aby takzvaní covidoví ministři spolu byli schopni spolupracovat. A zároveň aby ústřední krizový štáb dostal tu roli, kterou má mít. To znamená, aby byl institucí, která rozhoduje, která dává úkoly v době velkých krizí – a k nim ta covidová rozhodně patří,“ dodal nový ministr.

Rakušan také řekl, že nechce, aby bylo ministerstvo vnitra vnímáno jako ministerstvo represe, nýbrž bezpečí. Chce také zjednodušit státní správu, spustit proces digitalizace nebo zmodernizovat volební právo.

„Rád bych při příležitosti jmenování vlády poděkoval i něco slíbil: Nebudu ministrem, který rozděluje. Stát tu musí být pro lidi. Funkční, bezpečný, sebevědomý, spolupracující. Chci podporovat všechny, kteří nám zachraňují a chrání život. A chci i účinně bojovat s dezinformacemi,“ napsal na Twitter.

Na Švejdara jsem netlačil

Rakušan se zmínil také o rozhodnutí policejního prezidenta Jana Švejdara rezignovat na svou funkci. Rakušan se prý o definitivním rozhodnutí Švejdara o odchodu dozvěděl ve čtvrtek večer. Na schůzce se ho ptal, jak vidí svou budoucnost u policie.

„Rozhodnutí pana policejního prezidenta respektuji. Setkali jsme se jednou mezi čtyřma očima a ptal jsem se jej, jak vidí svoji budoucnost u sboru. Jeho definitivní rozhodnutí jsem se dozvěděl včera večer. V některých názorech jsme se lišili, ale odmítám, že bych na jeho odchod nějakým způsobem tlačil,“ řekl Rakušan novinářům.

Aktuálně se objevila informace, že na pozici náměstka ministra vnitra rezignoval exhejtman Michal Hašek, který patřil dlouhodobě k nejbližším lidem bývalého ministra Jana Hamáčka (ČSSD).

Tagy: