Odchodem se důvěra voličů nezískává, rýpl si Rakušan do Pirátů. Jak STAN přistoupí k dohodě?

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan míní, že by Piráti a STAN jako koalice měli zůstat ve vládě. STAN má prý v úmyslu dál prosazovat své priority. Podle lidoveckého předsedy, vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky Piráty z vlády nikdo nevyhazuje. Místopředseda ODS a ministr dopravy Martin Kupka se domnívá, že Piráti před médii ukázali, že si vedení strany vůbec neuvědomuje hloubku problému, který způsobila nezvládnutá digitalizace stavebního řízení.

„Podle mého názoru bychom jako koalice měli ve vládě zůstat. Netěší mě, že Piráti zvažují odchod z vlády. Ztotožňuji se spíš s tím, co ještě dnes ráno říkali oni sami, že voliči chtějí řešení důležitých problémů,“ uvedl Rakušan. „Obávám se, že odchodem se důvěra voličů nezískává. My, Starostové, máme v úmyslu dál prosazovat to, co jsme voličům slíbili a co od nás očekávají,“ dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Michálek: Pokud by Fiala nevyhodil Bartoše, přišel by o křeslo premiéra. Čelit tlaku čtyř mužů

Premiér Petr Fiala (ODS) v úterý oznámil, že navrhne prezidentovi k 30. září odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše. Piráti to vnímají jako podraz ze strany předsedy vlády. Hovoří o tom, že byli jako celek „vykopnuti“. Ačkoli podle některých vyjádření v koalici končí, zatím nepodnikli kroky k odchodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) označil za nesmyslný „protiútok“, že úterní rozhodnutí premiéra Petra Fialy (ODS) navrhnout odvolání vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) z vlády znamená cestu Spolu ke hnutí ANO, jak Piráti uvedli na tiskové konferenci.

„Nikdo Piráty z vlády nevyhazuje, premiér dnes oznámil své rozhodnutí a požádal o novou nominaci na pozici ministra pro místní rozvoj. Chtělo by to méně emocí a hledat racionální řešení pro fungování této země. Říci taková silná a nepravdivá tvrzení na tiskovce mi přišlo zbytečné,“ uvedl Jurečka.

Konspirační teorie?

Kritický byl i Kupka. „Konspirační teorie o tlacích na premiéra jsou naprostý nesmysl. Ivan Bartoš dostal od koaličních partnerů opakovaně prodlouženou lhůtu pro zdárné dotažení digitalizace stavebního řízení, bohužel systém má k funkčnosti ještě hodně daleko a tento stav začíná poškozovat řadu důležitých projektů,“ podotkl. Za takových okolností podle něj nebylo možné dál čekat na znovu a znovu odkládaná řešení. „Piráti stále mají možnost racionálně zvážit situaci a dál se podílet na práci vládní koalice,“ dodal.

Podle Výborného Bartoš nezvládl zásadní úkol, tedy digitalizaci stavebního řízení, a to i přes opakované posouvání termínu. „Proto je krok Petra Fialy zcela logický a správný. A protiútok, že to znamená cestu Spolu k ANO, je nesmysl. Je to začátek jejich kampaně do voleb. Snad nepopřou svoji vlastní práci,“ doplnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bartoš: Fiala mě podrazil, konec mi oznámil telefonem. ODS započala cestu k vládnutí s ANO

Tagy: