Rakušan: Nelegální migrace je v Česku horší než v roce 2015. ČR je tranzitní zemí

Ministr vnitra Vít Rakušan

Tisková konference ministra Rakušana ke kontrolám na hranicích (23.8.2022)

Nelegální migrace přes Českou republiku je nejhorší od krizového roku 2015. Na tiskové konferenci při příležitosti cvičení policie k případnému uzavření hranic to novinářům řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Zdůraznil však, že Česko není cílovou zemí nelegálních migrantů. Zároveň je podle něj však nejzatíženější zemí na počet obyvatel v rámci Evropské unie v souvislosti s příchodem utečenců z Ukrajiny.

„Migrační situace s nelegální migrací do České republiky, která tedy není cílovou nýbrž tranzitní zemí, není v této chvíli úplně jednoduchá. Především Zlínský a Jihomoravský kraj jsou velmi dotčeny,“ vysvětlil Rakušan.

Situace je podle něj horší než v roce 2015, kdy byla nelegální migrace zásadním tématem. „Záchyty, které v posledních měsících a týdnech máme, jsou opravdu veliké. Jen do konce července zadržela policie při nelegální tranzitní migraci 1960 lidí, což je číslo, které přesahuje i krizový rok 2015,“ řekl.

Nutné je však podle něj rozlišovat mezi nelegální migrací a příchodem uprchlíků z Ukrajiny. „Chtěl bych říci, že je Česká republika zemí, která je schopná pomáhat, jak jsme ukázali od začátku ukrajinské krize. Zároveň bych chtěl poukázat na odlišnost. Máme legální příchozí do České republiky se statutem dočasné ochrany, což jsou ti příchozí z Ukrajiny, kterým Česká republika poskytuje pomoc ve velké míře. Udělili jsme přes 415 tisíc víz o dočasné ochraně, 107 tisíc Ukrajinců má v současné době práci a děti začnou chodit do škol,“ vysvětlil.

„Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že Česká republika je na počet obyvatel v současné době nejzatíženější zemí z Evropské unie, co se migrace týče. Dostali jsme se na hranici kapacit. Musíme umět rozlišit mezi tím, když k nám někdo přichází v nějakém zákonném titulu a mezi tím, kdo v Evropě nelegálně překračuje hranice. Obyvatele a bezpečnost v České republice musíme před nelegální migrací chránit a dobrou zprávou je, že je policie připravena,“ doplnil.

Na hranicích Česka se Slovenskem se v úterý kvůli zvyšování nelegální migrace konalo cvičení ke znovuzavedení kontrol. Zapojila se do něj policie, armáda a celní správa. Policie fiktivní rozhodnutí vlády o dočasném znovuzavedení ochrany vnitřních hranic se Slovenskem přijala v úterý v ranních hodinách.

Tagy: