Denně policisté na hranicích Česka zadrží sto ilegálních migrantů. Jak plánují zakročit?

Policie zadržela 73 migrantů.

Tisková konference k nelegální migraci

Na státních hranicích se Slovenskem probíhá v úterý rozsáhlé cvičení. Policisté, vojáci a celníci tak reagují na zvyšující se příliv zejména syrských nelegálních migrantů, kteří Česko využívají jako tranzitní zemi. Denně jich policisté na českých hranicích zadrží kolem stovky. Policejní prezident Vondrášek a ministr vnitra Rakušan proto představili scénáře, jak budou rostoucí počet ilegálních migrantů řešit.

Zejména počet syrských migrantů z Turecka, kteří přes Česko přecházejí, letos výrazně stoupl. Potvrdil to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) i šéf policistů Martin Vondrášek. Ministerstvo vnitra chce proto přísně trestat převaděče. Plánuje také navýšit kapacity zařízení pro zadržené migranty.

„Začalo cvičení s názvem Morava na hranicích se Slovenskem. Taková cvičení se konají pravidelně, poslední se provedlo před dvěma lety. Nemůžeme zavírat oči před problémem, který je nyní intenzivnější než v předchozích letech. Je potřeba pravidelně se připravovat na situace, které by mohly nastat. Extrémní scénář pak představuje zavedení kontrol na hranicích,“ uvedl Rakušan.

Zdůraznil, že počet ilegálních migrantů na území Česka v posledních měsících roste. „Ze 76 procent se jedná o lidi ze Sýrie, problém je v Turecku,“ podotkl s odkazem na zemi, z níž migranti putují. Z Turecka lidé prchají například kvůli protisyrské náladě. „V zemi se mluví i o jejich deportaci. Situace v Turecku je složitá i z ekonomického hlediska, navíc se blíží prezidentské volby,“ uvedl několik faktorů, které vedou k migraci, policejní prezident Vondrášek.

Česko je tranzitní zemí

Přesto ministr vnitra uklidňoval. „Česká republika není cílovou zemí této migrační vlny. Česko je v ní pouze zemí tranzitní,“ zopakoval mantru, kterou veřejnost zná z roku 2015. Migranti míří přes tuzemsko například do Německa či Rakouska.

„Zvýšení počtu migrantů neměla žádný vliv na nárůst kriminality, ani na zhoršení bezpečnostní situace v Česku,“ uklidnil Rakušan. Doplnil, že dosud byly navýšeny kapacity zařízení pro migranty. „Jiné země na tom jsou hůře,“ připomněl. Doplnil, že zavírat vnitřní hranice státu nikdo nechce, přesto se jedná o krajní řešení v případě, že by migrační situace dosáhla extrémního vývoje.

Není uprchlík jako uprchlík

Šéf policistů Vondrášek žádá veřejnost, aby rozlišovala uprchlickou vlnu z Ukrajiny a ilegální migraci. „Z Ukrajiny do Česka na základě právního rámce uteklo 418 tisíc lidí. Naopak u ilegální migrace lidé typicky používají status dočasné ochrany v Turecku a následně nelegálně přecházejí do EU a pobývají i na našem území,“ vysvětlil rozdíl mezi migranty.

Policisté se s ilegální migrací snaží bojovat několika způsoby. „Provádíme namátkové kontroly na státních hranicích se Slovenskem. Reagujeme na častá volání na linku 158 a denně zajišťujeme kolem sta migrantů, které následně distribuujeme na krajská ředitelství – navyšujeme kapacity záchytných zařízení. Navíc vedeme 55 trestních řízení s převaděči,“ dodal.

Cvičení na hranicích se Slovenskem potrvá dva dny. Policie vytipovala 23 silničních a železničních přechodů. Účastní se ho i na 150 vojáků a 30 celníků.

Tagy: