Rakušan o kontroverzním výroku: Nebyl šťastný. Dám si pozor, co a kdy píšu na sociální sítě

Vít Rakušan během debaty v Praze

Vít Rakušan k atentátu na Roberta Fica

Opravdu nepodceňuji nebezpečí nekontrolované migrace. Během debaty v pražské Masarykově koleji to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Reagoval tak na kritiku, kterou způsobila jeho nedávná poznámka k článku o demonstraci radikálních islamistů v Hamburku. „A co se ve skutečnosti stalo? Nic. Dobrou noc,“ odpověděl vicepremiér uživateli, který upozorňoval, že někteří z protestujících požadovali vznik chalífátu v Německu.

„Existují tweety, které se povedou, a které se nepovedou. Tenhle bych řadil spíše do kategorie těch, které se úplně nepovedly. Už jenom kvůli tomu, že budí nejrůznější interpretace. Vůbec jsem to nemyslel tak, že bych nad hrozbami migrace zavíral oči,“ řekl Rakušan v pondělí během debaty se svými podporovateli i odpůrci v Praze.

Ministr vnitra před časem čelil na sociální síti X ostré kritice za svou reakci na článek pojednávající o demonstraci radikálních islamistů v Hamburku. „A co se ve skutečnosti stalo? Nic. Dobrou noc,“ odpověděl vicepremiér koncem dubna v pozdějších večerních hodinách jednomu uživateli, který upozorňoval, že někteří z protestujících požadovali vznik chalífátu v Německu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: „Vítku, tohle nebylo dobrý.“ Rakušan čelí ostré kritice za bagatelizaci problémů s migrací

Ke kontroverznímu tweetu se začátkem týdne vrátil mladý muž, jenž dorazil na „Debatu bez cenzury“, která proběhla v prostorách pražské Masarykovy koleje.

„Zavírat oči nad radikálním islámem v západní Evropě je absolutně špatně. V Londýně jsou antisemitské pochody a pálí se tam synagogy. To je strašné. V České republice tyto problémy nemáme. Musíme ale podporovat naše západní partnery v tom, aby se Evropa vypořádala s radikálním islámem,“ vzkázal návštěvník Rakušanovi. Ten s jeho slovy souhlasil.

„Uvědomuji si, co znamená islamistické nebezpečí v Německu. Nekontrolovaná migrace způsobuje nebezpečí a změnu politického života. AfD může v Sasku získat až 40 procent hlasů, což je něco, co si člověk před pár lety vůbec neuměl představit. Je to dáno strachem z migrace, ale i objektivními problémy, které v těch městech jsou,“ uvedl Rakušan.

Česká republika podle něj ukazuje, že i když se jí problémy spojené s migrací z Blízkého východu či severní Afriky bezprostředně netýkají, je si tohoto nebezpečí moc dobře vědoma. „Ten tweet nebyl šťastný. Dám si pozor, co a kdy píšu na sociální sítě. Někdy se to stane. Opravdu jsem tím ale nemyslel, že bych podceňoval nebezpečí nekontrolované migrace,“ dodal.

VIDEO: Kolik nelegálních migrantů proudí ročně na území Evropské unie?

Smysl výroku, v němž Rakušan popřál dobrou noc, vysvětlil následovně: „Ve stabilní a demokratické zemi, jako je Německo, prostě nehrozí nebezpečí, že po jedné demonstraci v Hamburku, na níž chce někdo vyhlásit chalífát, se tak opravdu stane. To neznamená, že bychom se neměli bránit radikalizaci a že bychom ten problém měli podceňovat.“

Tagy: