Rakušan: Organizátoři demonstrací mají nereálná řešení. Protesty jsou bizarní, říká Benda

Demonstrace proti vládě na Václavském náměstí v Praze (28. září 2022)

V Praze na Václavském náměstí a v dalších městech se ve středu konala protivládní demonstrace. Poslanec Marek Benda (ODS) ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že protestovat proti špatnému zastropování cen energií, které nikdo ještě nepocítil, je absurdní a bizarní. Podle opozičního poslance Radka Vondráčka (ANO) ale vláda špatně komunikuje a nenaslouchá lidem.

Protivládní demonstrace se v Praze na Václavském náměstí zúčastnilo několik desítek tisíc lidí. Další tisícovky pak protestovaly i v dalších městech po České republice. Poslanec Benda ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že protesty jsou organizované silami, které mají zájem na destabilizaci české společnosti. „Chtějí, abychom se přiblížili k Putinovu Rusku a případně opustili západní Evropu,“ uvedl.

Protestovat proti špatnému zastropování cen energií, které nikdo ještě nepocítil, je podle něj trochu absurdní a bizarní a lidé o tom nepřemýšlejí. „Mají strach z budoucnosti, to chápu. Bude trochu hůř, protože se Evropa vydala cestou Green Dealu, a tím pádem velké závislosti na plynu – Putin toho využil a vytvořil politickou zbraň,“ podotkl Benda.

Opoziční poslanec Radek Vondráček (ANO) ale podotkl, že demonstrace spustila i špatná komunikace vlády. „Na jaře se vysmívali Babišovi, že objíždí města v obytňáku. Lidé jen chtějí, aby se jim naslouchalo,“ řekl Vondráček s tím, že si na Václavské náměstí přišli poslechnout nabízená řešení. „Musíme tomu ale celospolečensky bránit, protože to nejsou dobrá řešení, ale jsou zjednodušená,“ upozornil.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana by se lidé neměli nechat zneužít manipulátory. „Strach lidí v nejisté době je pochopitelný. Lži a manipulace, které přirozené obavy posilují, ale jednoznačně odsuzuji. Vláda jasně ukázala, že i v době energetické krize se o české občany postará. Prosím, nenechejte se zneužít manipulátory, kteří na náměstích nabízí jednoduchá, ale nerealistická řešení důsledků války rozpoutané a vedené Putinem proti celé Evropě,“ napsal Rakušan na Twitteru.

Podle Vondráčka je hnacím motorem demonstrací i nelegální migrace. „My jsme měli nulovou toleranci, za nás migranti přes hranici nepřecházeli. Ukazuje se neakceschopnost Evropské unie a naší vlády,“ dodal.

Tagy: