Rakušan se střílí do vlastní nohy. Rušením pošt likviduje své starosty, říká politolog Valeš

Ministr vnitra Vít Rakušan se rušením pošt střílí do vlastní nohy, jelikož jako představitel hnutí nazývající se Starostové a nezávislí likviduje především své starosty. Právě oni ze všech nejvíc schytají kritiku za to, že stát je neschopný zajistit služby, které má ze zákona plnit. V pořadu CNN Prima NEWS Partie PLUS to řekl politolog Lukáš Valeš.

Politolog Lukáš Valeš a šéfkomentátor Deníku Martin Komárek se v pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS shodli, že při rozsáhlém rušení českých pošt by se nemělo zapomenout na skutečné viníky neblahé situace. Dali tím za pravdu Tomiu Okamurovi (SPD), který v předchozí Partii Terezie Tománkové tvrdil, že řadoví zaměstnanci odnesou bídnou práci špičkově placených manažerů pošty.

ČTĚTE TAKÉ: Cukr pro Ukrajince, bič na Čechy. Okamura vysvětloval své výroky

„To oni jsou na vině – od těch nejvyšších manažerů až po ty nižší. A taky stát, který tyhle manažery nedokázal přinutit nebo motivovat k vyšším výkonům,“ mínil Komárek.

Valeš prý souhlasil s Okamurou hned nadvakrát.

„Taky chodím na poštu,“ řekl politolog. „A už teď tam jsou hodně dlouhé fronty. Narodil jsem se v Klatovech, kde se ze čtyř poboček budou rušit tři. A všechny tři jsou v opravdu odlehlých oblastech, kde je vysoký výskyt seniorů. Zejména u těchto starších lidí si nedokážu představit, že by místo klasické pošty měli začít využívat digitalizaci. Ivan Bartoš, který o ní mluvil v Partii, asi žije ve svém vlastním světě.“

Podle něj je Česká pošta dlouhodobým problémem, který stát roky neřeší. Její management měl být už dávno schopen restrukturalizovat instituci tak, aby vydělávala, či byla alespoň na nule.

Valešovi vadí i způsob, jakým současná vláda komunikuje ohledně úsporných řešení. Už jen proto, že seznam rušených poboček se starostům dostal do ruky na poslední chvíli prostřednictvím datových schránek.

„Tato komunikace je přímo skandální,“ mínil politolog. „Ministerstvo vnitra je orgánem státní správy, který se mimo jiné zabývá koordinací fungování veřejné správy. A Česká pošta jako komunikační uzel patří k stěžejním problémům veřejné správy. Tudíž mělo v prvé řadě dojít ke konzultaci s představiteli samospráv a k jejich vyjádření.“

Místo toho podle Valeše došlo k naprosto absurdní situaci.

„Vůbec neznáme klíč, podle kterého byly pobočky rušeny,“ tvrdil. „Myslím, že Česká pošta ani žádný klíč nemá. Je to jen záležitost tupých škrtů, žádná logika v tom není. Vznáší se tu celá řada otazníků. A mám za to, že se pan ministr Rakušan střílí do vlastní nohy, protože jako představitel hnutí, které se jmenuje Starostové a nezávislí, likviduje především své starosty. Oni budou ti hlavní, kteří od veřejnosti schytají kritiku. Velice tvrdou kritiku za to, že stát je neschopný zajistit služby, které ze zákona má plnit.“

Tagy:
Česká pošta Tomio Okamura Partie Terezie Tománkové politolog Martin Komárek Lukáš Valeš Partie PLUS