Horší výstraha už být nemůže. Meteoroložka popsala, co Česko čeká a jak se může situace měnit

Česko zasáhlo pásmo extrémních srážek.

Meteoroložka popsala, co Česko čeká. Povodním se nevyhneme

Na většině území platí výstraha s extrémním stupněm nebezpečí. Horší výstraha už být nemůže. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekla meteoroložka Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Jana Hujslová. Podle ní již není žádná šance, že by se Česku extrémní srážky vyhnuly.

AKTUÁLNÍ POVODŇOVOU SITUACI SLEDUJTE V TOMTO ČLÁNKU.

Pásmo extrémních srážek se může v rámci našeho území pohybovat, ale podle meteoroložky se Česku rozhodně nevyhne. „Může se ještě změnit úhrn srážek a být o něco nižší, ale bohužel i vyšší. Bude záležet na tom, jakým směrem bude postupovat tlaková níže, která ty srážky způsobuje,“ vysvětlila meteoroložka Jana Hujslová ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Naprostý extrém se blíží, varují experti. Nynější déšť je jen ochutnávka, kde sílí riziko?

Vůbec nejdeštivějším dnem by podle meteoroložky měla být sobota. „Například v Jeseníkách může napadnout přes 150 milimetrů srážek,“ řekla Hujslová. Vysoké úhrny okolo 100 milimetrů meteorologové očekávají také například v Novohradských horách, Jizerských horách či Krkonoších.

Počasí se podle meteoroložky začne uklidňovat nejdříve na začátku příštího týdne. „V pondělí se na horách budou úhrny srážek pohybovat pouze okolo 20 milimetrů. V dalších dnech se to ještě zlepší,“ dodala Hujslová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kde se bere déšť a jak se měří úhrny srážek

Lidé se připravují na velkou vodu

Kvůli předpovědi silného deště a hrozbě záplav pořadatelé ruší také některé další plánované víkendové akce na jižní Moravě, jiné přesouvají pod střechu. V Brně-Medlánkách se tak o víkendu kvůli počasí neuskuteční dlouho plánovaná oslava 100 let fungování tamního letiště. Aeroklub lákal veřejnost na ukázky letounů a vrtulníků nebo na přelet stíhaček Gripen.

Hasiči kvůli vysoké hrozbě povodní také na svém webu radí, jak se připravit a případně zachovat v případě, že dojde k vyhlášení evakuace.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: V Troubkách opět panuje strach, nestihly se postavit nové hráze. Voda tu řádila v roce 1997

Tagy: