V Troubkách opět panuje strach, nestihly se postavit nové hráze. Voda tu řádila v roce 1997

Následky povodní v Troubkách v roce 1997

Obyvatelé obce Troubky se obávají dalších povodní

Lidé se na mnoha místech v České republice chystají na extrémní deště a velkou vodu. Jinak tomu není ani v Troubkách na Přerovsku, které se staly jedním ze symbolů katastrofálních povodní v roce 1997. Po oznámení, že by situace mohla být srovnatelná s tragickými povodněmi v roce 1997 a 2002, obyvatelé bombardují úřady a záchranáře dotazy, co dělat, pokud by museli opustit svůj domov.

V Troubkách při povodních zemřelo devět lidí a polovina domů byla stržena. Předpověď počasí tam proto pozorně sledují i teď. „Jsme z toho nervózní a máme obavy. Ve čtvrtek odpoledne má ve spolupráci s jednotkou dobrovolných hasičů začít plnění protipovodňových pytlů,“ sdělil pro CNN Prima NEWS starosta Troubek Martin Frgal.

ČTĚTE TAKÉ: Naprostý extrém se blíží, varují experti. Nynější déšť je jen ochutnávka, kde sílí riziko?

Dvoutisícová obec na soutoku Bečvy a Moravy stále čeká na výstavbu ochranných hrází, které by měly vyrůst po obvodu Troubek a měly by je ochránit před stoletou vodou. Současná hráz je připravena maximálně na dvaceti až padesátiletou vodu. „Telefony zvoní a lidé se ptají. Preventivně jsme řešili například čištění uličních vpustí,“ řekl Frgal.

V případě, že by obyvatelé museli opustit svůj domov, je dobré, aby měli po ruce evakuační balíček.

„Jeho součástí by určitě mělo být oblečení na nezbytně nutnou dobu společně s náhradní obuví. Doporučuje se mít s sebou trvanlivé potraviny na dva až tři dny,“ vysvětlil zastupující mluvčí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje Lukáš Popp. „Nesmíme ani zapomenout na léky a hygienické potřeby. V neposlední řadě by v něm neměl chybět telefon s powerbankou, aby se k lidem dostávaly informace,“ dodal.

Hrozba povodní se už projevila i na zvýšeném zájmu o pojištění před živelnými pohromami. Pojišťovny ale upozorňují, že platnost nové smlouvy začíná až po deseti dnech. Na případné škody z tohoto víkendu by se tak pojistka nevztahovala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Do Česka dorazil první sníh. Pokryl Boubín i Velký Javor na Šumavě

Tagy:
povodeň katastrofa Hasičský záchranný sbor Bečva Morava přírodní katastrofa okres Přerov Troubky katastrofy, nehody a mimořádné události