Rakušana selhání jeho okolí bolet nemusí. STAN ale dostane nabančíno, říkají experti

Vít Rakušan

Co Čech, to politik! (616)

Kauza kolem nyní již bývalého pražského náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) šéfa hnutí a ministra vnitra Víta Rakušana nepoškodí. V pořadu Co Čech, to politik! na CNN Prima NEWS se na tom shodli politolog Jan Kubáček, sociolog Vojtěch Bednář a komentátor Miroslav Korecký. Podle Bednáře má Rakušan jednu velkou výhodu, díky které dokáže aféry svých spolupracovníků ustát – je osobou charismatického typu a jeho autorita se odvíjí od toho, jaký je on sám. Hnutí ale kauzy odskáče.

Hlavní postavou středeční policejní razie se stal komunální politik Petr Hlubuček. Ten nakonec pod nátlakem rezignoval na své posty v hnutí STAN a následně i na své funkce na pražském magistrátě. Zároveň mu bylo s ohledem na obvinění pozastaveno členství v hnutí.

I když se nejedná o vrcholného českého politika, kauz uvnitř STAN přibývá a nabízí se otázka, zda a jak dlouho může celou situaci ustát předseda hnutí a současný ministr vnitra Vít Rakušan.

„Zatím to vypadá, že podporu ve vládě má. Jakkoliv je souhra okolností nešťastná, protože policie loví v jeho straně. Jsme ubezpečováni, že ministr vnitra nemá na polici vliv, ale minimálně nějaké personální vztahy a informační toky existují,“ konstatoval komentátor MF Dnes Korecký.

Bednář nastínil, že kauzy členů hnutí STAN se Rakušana dotknout vůbec nemusí. „Je osobou charismatického typu. Jeho autorita se odvíjí od toho, jaký je. Má výhodu, že když dojde k selhání v jeho okolí, nemusí ho to bolet,“ uvedl sociolog.

Problémem však může být zvýšený tlak na osobu ministra vnitra. Veřejnost a političtí oponenti prý budou daleko více sledovat, jak dovede Rakušan na nepříjemné situace reagovat a zda si dokáže udržet čistý štít.

Také podle Jana Kubáčka je Rakušanova pozice silná, protože závisí na početném 33členém poslaneckém klubu. Pokud bude mít ministr poslance stále za sebou, tlak na STAN prý nenastane. Premiér Petr Fiala (ODS) navíc podle politologa potřebuje převahu a stabilitu svého kabinetu.

Starostové dostanou nabančíno

Někdejší starosta středočeského Kolína ale nemůže nechat celou věc jen tak plavat. Už ve čtvrtek oznámil, že navrhne stranickému vedení, aby se na podzim uskutečnil předčasný sněm hnutí. Funkci předsedy chce obhajovat, ve vedení by ale měla dostat šanci i nová generace.

„Rakušan ztratil svůj celý tým, musí nabrat nové tváře a témata. Hnutí je v defenzivě a s velkou pravděpodobností dostane nabančíno. Buď od voličů na podzim v komunálních volbách nebo ve vztazích ve vládě,“ odhadl Kubáček.

Korecký ocenil, že se Starostové k aféře dokázali postavit čelem, a to i z pohledu vedení vlády. „Je otázka do budoucna, zda nejsou na cestě další podobné situace a skandály. Z české politiky víme, že větší nepřítel než opoziční protivník je koaliční partner. Současná koalice ale zatím dokáže řešit a zapracovat kauzy daleko lépe než minulé vlády,“ uvedl komentátor.

Někteří poslanci opozičního hnutí ANO už vyzvali Rakušana k odstoupení z funkce ministra vnitra. Podle předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše by měl premiér Fiala nahradit šéfa STAN v resortu jiným koaličním partnerem.

Rakušan opětovně výzvy opozice odmítl. Zaráží ho, když něco takového zní od předsedy ANO Babiše, který je v současnosti trestně stíhán.

Tagy:
policie politika Vít Rakušan STAN volby Petr Hlubuček Jan Kubáček vláda Miroslav Korecký Co Čech, to politik! Vojtěch Bednář