Na povrch vyplouvá pravá podoba Starostů. Piráti by mohli vyprávět, říká Balšínek

Dalibor Balšínek

Skupina osob obviněných z korupce v souvislosti s hospodařením pražského dopravního podniku (DPP) si vybírala zakázky, u nichž nikdo pořádně nevěděl, kolik mohou stát. Web iDNES.cz zveřejnil svědectví ohledně kauzy, která se točí kolem dnes již bývalého náměstka pražského primátora a člena hnutí STAN Petra Hlubučka. Politický komentátor Dalibor Balšínek ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že „vyplouvá na povrch pravá podoba Starostů“.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) ve středu obvinili 11 osob kvůli hospodaření DPP. Mezi podezřelými je mimo jiné podnikatel Michal Redl, lobbista Pavel Dovhomilja a dnes již bývalý náměstek pražského primátora a člen hnutí STAN Petr Hlubuček.

Na základě zjištění policie má jít o korupci a účast na organizované skupině. Podle informací webu iDNES.cz se detektivové v případu kolem Hlubučka zajímají o trojici konkrétních zakázek pražského dopravního podniku.

Jde o tendry na geologický průzkum pro stavbu trasy metra D, vymáhání pokut i jejich exekuci a o bezpečnostní systém pražského metra. Poslední zmíněná zakázka mimochodem běží v režimu rámcové smlouvy za šest miliard korun a čerpá se již několik let.

„Schválně si vybrali takové zakázky, kde nikdo pořádně nevěděl, kolik to může stát. Geologický průzkum metra D už stál stovky milionů, přitom je to díra v zemi na Praze 4, o které se říká, že se musí prozkoumat. Jak je to v zemi, nikdo netuší, jestli to stojí deset nebo sto milionů,“ řekl MF Dnes zdroj z prostředí vedení dopravního podniku.

Údajná zločinecká skupina měla vydírat firmy, které dodávaly pražskému dopravnímu podniku své služby, a inkasovat od nich „všimné“ za to, že budou dál dostávat zakázky. Výkonnou funkci měl mít kontroverzní podnikatel Michal Redl. „Politickou hlavou“ byl údajně Petr Hlubuček. Podle politického komentátora Dalibora Balšínka nejde o poslední problém, se kterým se Starostové budou potýkat.

Další kauza Starostů

„V případě hnutí STAN mě tato kauza nijak nepřekvapuje. Je to subjekt, který vznikl bez ideologie a je postaven na pragmatismu. Prostě Starostové, kteří se umí dohodnout se všemi. Piráti určitě dřív nebo později budou popisovat zkušenosti, které zažili s hnutím STAN v předvolební koalici,“ řekl Balšínek ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tím narážel na kuriózní situaci s preferenčními hlasy v loňských sněmovních volbách. „V podstatě vyplouvá pravá podoba hnutí STAN. Tento skandál není zdaleka první,“ dodal Balšínek. Pravdou je, že už krátce po říjnových volbách se řešil údajný střet zájmů dnes již zesnulého místopředsedy STAN Věslava Michalika.

S ním se do té doby počítalo jako s budoucím ministrem průmyslu a obchodu. Michalik se v souvislosti se svou podnikatelskou minulostí na Kypru nakonec ministerského křesla vzdal s tím, že nechce novou vládu zatěžovat. Rovněž zdůraznil, že se však ničeho nezákonného nedopustil.

Leckomu utkvělo v paměti také rozhodnutí prvního místopředsedy STAN Jana Farského, který chtěl odcestovat na několikaměsíční stáž do USA, aniž by se vzdal poslaneckého mandátu. Učinil tak až poté, co se na něj z řad opozice i některých členů pětikoalice snesla ostrá kritika.

Další problém museli Starostové řešit v březnu, kdy měl europoslanec Stanislav Polčák za pomoc obcím při získání odškodnění za výbuchy ve vrbětickém muničním skladu žádat milionové odměny.

Tagy: