Zklamání pro Karla III. Jím vybrané hvězdy odmítly zpívat na korunovaci. Neúcta, zuří Britové

Britská královská rodina čelí organizačním nepříjemnostem spojeným s tamní akcí roku. Hned dvě slavné pěvecké hvězdy nevystoupí na korunovačním koncertu krále Karla III. A to zpěváci Adele a Ed Sheeran. Panovník si na akci objednal i dvanáct nových hudebních skladeb včetně nové korunovační hymny od muzikálového skladatele Andrewa Lloyda Webbera.

Špatný termín. To je důvod, proč nemůže na korunovaci, jež se koná začátkem května, vystoupit Ed Sheeran. Večer před ní totiž vystupuje v americkém Texasu. „Král Karel III. navrhl řadu lidí, které by chtěl mít na vystoupení. Adele i Ed Sheeran byli na jeho seznamu. Velmi si přál, aby se koncertu účastnili,“ řekl spolupořadatel korunovačního koncertu deníku Daily Mail.

Mnozí Britové považují neúčast hudebníků na akci za projev neúcty vůči nově korunovanému panovníkovi. „Jsou nejen titáni šoubyznysu a ztělesněním všeho britského, ale jsou známí po celém světě. Je to velká škoda,“ doplnil spolupořadatel. Proč nevystoupí zpěvačka Adele, zatím není veřejně známo. Představení má totiž oficiálně naplánována jen do konce března.

ČTĚTE TAKÉ: Meghan se rozhodla pomstít přímo králi. Využije svou speciální schopnost, říká expert

Lloyd Webber, z jehož dílny pocházejí například muzikály Jesus Christ Superstar, Evita, Kočky nebo Fantom opery, uvedl, že byl zakázkou „obrovsky poctěn“. „Doufám, že moje hymna odráží tuto šťastnou událost,“ řekl.

Mezi už potvrzenými nebo zvažovanými hvězdami jsou také Harry Styles, Lionel Richie či skupina Spice Girls. Hudební program pro obřad, jenž se uskuteční v londýnském Westminsterském opatství 6. května, si vybral sám král Karel III.

Karel III. uctí památku svého otce

Na korunovaci zazní i tradiční korunovační hymna Zadok the Priest (Kněz Sádok) Georga Friedricha Händela, která byla složena na korunovaci krále Jiřího II. v roce 1727, sdělil královský palác. Uvedena budou podle paláce také díla dalších skladatelů vážné hudby, jako je Edward Elgar, Hubert Parry a Ralph Vaughan Williams. Jejich hudba se hrála i na korunovaci panovníkovy zemřelé matky, královny Alžběty II., v roce 1953.

Nová díla zahrnují šest orchestrálních skladeb, pět sborových skladeb a varhanní sólo. Mezi nimi je také řecká pravoslavná hudba, jíž chce Karel III. vzdát hold svému zesnulému otci, princi Philipovi, který se narodil na řeckém ostrově Korfu.

Korunovace 74letého krále se má konat takřka přesně 70 let poté, co ceremoniál absolvovala jeho matka Alžběta II. Karel III. se stal panovníkem s okamžikem její smrti loni v září. Stal se tehdy také nejstarší osobou nastupující na trůn v dějinách britské monarchie.

Svou účast na korunovaci zatím stále zvažuje také králův mladší syn, princ Harry. Údajně se totiž obává „toxické atmosféry“.

Tagy: