Randák: Koudelka si zaslouží pokračovat ve funkci. Zeman chybu nikdy nepřizná

Bývalý ředitel civilní rozvědky Karel Randák

360° 10.5.2021

Šéfovi Bezpečnostní informační služby (BIS) Michalu Koudelkovi končí v létě mandát. Zda bude ve své funkci pokračovat, zatím není jasné. Podle exšéfa civilní rozvědky Karla Randáka by si to ale rozhodně zasloužil. Uvedl to v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS.

„Koudelka si zaslouží ve funkci pokračovat. BIS v poslední době několikrát prokázala, že je službou, která má mezi zahraničními i českými partnery dobré renomé. Nevidím důvod, proč by neměl jako šéf pokračovat,“ uvedl Randák.

Není žádným tajemstvím, že Koudelka čelí dlouhodobé kritice ze strany prezidenta Miloše Zemana. Ten ho navíc již pošesté odmítl jmenovat do generálské hodnosti.

Zeman nehodlá přiznat chybu

„Na mě to působí dojmem zaťatosti a neochoty ustoupit ze svých názorů, čímž je nakonec Zeman známý a proslulý. Nehodlá přiznat svou chybu v žádném případě a za žádných okolností a nepřizná ji ani teď,“ prohlásil bývalý šéf civilní rozvědky.

Komentoval také novinářské úniky ze zpravodajských služeb, o kterých se v poslední době hodně diskutuje. „Ze strany novinářů je to ideální stav, pokud získají zdroj z informační služby. Nemělo by se to ale dít, protože něco takového by měla integrita příslušníků zpravodajské služby absolutně vylučovat,“ upozornil Randák s tím, že se to netýká jen zpravodajských služeb. „Ale také příslušníků policie či státních zástupců, respektive soudců,“ doplnil.

V rozhovoru také zdůraznil, že nelze porovnávat české zpravodajské služby s americkými či ruskými. „Jsou to globální zpravodajské služby. Ty české nikdy nebudou mít takovou lidskou kapacitu ani finanční možnosti. České služby to musí dělat tak, že se zaměřují na určité oblasti světa, které jsou v zájmu ČR právě tak, jako se zaměřuje i na některé problematiky jako je například terorismus,“ vysvětlil.

Tagy: