Brzy budeme svědky občanských konfliktů. Slovensko čekají turbulentní doby, míní politolog

politolog Grigorij Mesežnikov

Kubáček a Mesežnikov o československých vztazích

Peter Pellegrini převzal Slovensko do svých rukou v poměrně vypjaté době, kdy se ve společnosti ozývají hlasy žádající zklidnění dramatické situace. V nejbližších týdnech a měsících můžeme očekávat občanské konflikty, uvedl slovenský politolog Grigorij Mesežnikov ve vysílání CNN Prima NEWS. Se svým českým kolegou Janem Kubáčkem se shodl na tom, že Pellegrini s exprezidentkou Zuzanou Čaputovou předvedli několik ukázkově smířlivých kroků.

Vražda novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové nebo atentát na premiéra Roberta Fica jsou ukázkou tragických událostí, z nichž se Slovensko, jak říká Mesežnikov, zatím nevzpamatovalo. Vládní koalice podle něj v některých oblastech de facto odstraňuje základní prvky liberálního demokratického státu. „Slovensko čekají turbulentní doby,“ řekl Mesežnikov, který však zároveň doufá, že už nebude docházet k vyhrocování sporů násilnými činy.

ČTĚTE TAKÉ: Sousedské rozpory jsou cestou do pekel, říká Zaorálek. Mentorování nám nepřísluší, míní Svoboda

Pellegrini, jak tvrdí politologové, zastává klidný a smířlivý postoj. Společně s Čaputovou podnikl několik symbolických kroků, bude ale ještě dlouho trvat, než se prokáže, že to myslí vážně a že to pro něj je dlouhodobé téma.

„Nejhorší je, jak se politici v Česku i na Slovensku přebíjí v ‚silovém slovníku‘. Dávají tím alibi samozvaným mesiášům, nenávistným jedincům nebo psychopatům, kteří se tím vlastně legitimizují – říkají, že centrální vrcholní politici mluví stejně, používají stejná slova nebo stejný akcent,“ varoval Kubáček před „vábničkou pro radikály“.

Pellegrini ve čtvrtek poprvé navštívil prezidenta Petra Pavla a společně jednali o československých vztazích. Mezivládní jednání jsou už několik měsíců přerušena kvůli odlišným názorům na ruskou invazi na Ukrajinu a podporu Kyjeva.

Rozdílné názory však politologové nepovažují za dlouhodobý a vážný rozpor mezi vládami obou států. „Obě v podstatě volají po nějaké racionalitě, po zklidnění konfliktů a po podpoře Ukrajiny,“ sdělil Kubáček a dodal, že Česko navíc klade důraz na muniční iniciativu.

Na vině jsou podle politologů spíše nevhodné výroky a zbytečné rady sousednímu státu.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Uvidíme se často. Pokud by hrozil rozkol, radši si napřed zavoláme, slíbil Pellegrini u Pavla

Tagy: