Boj nad inflací vyhrajeme. Reálné mzdy příští rok porostou svižně, říká ekonom Křeček

ekonom Štěpán Křeček a prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček

360° 13.12.2023

V příštím roce očekáváme návrat k ekonomickému růstu, čekají nás pozitivní vyhlídky. Uvedl to ekonom Štěpán Křeček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Podle něj se v novém roce vrátíme k svižnému růstu reálných mezd. Shodl se na tom s prezidentem Hospodářské komory Zdeňkem Zajíčkem. Podle něj to navíc bude mít bezprostřední vliv na hospodářský růst.

Reálná mzda klesla osmé čtvrtletí za sebou, meziročně se snížila o 0,8 procenta. Podle ekonoma Štěpána Křečka by se ale situace měla brzy zlepšit. „Ve třetím čtvrtletí letošního roku byl propad už necelé procento. Inflace dál klesá, takže ve čtvrtém čtvrtletí již možná vykážeme mírný růst reálných mezd. Od příštího roku, kdy konečně vyhrajeme boj nad inflací a nominální mzdy dál porostou, se vrátíme ke svižnému růstu reálných mezd,“ řekl Křeček v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Dodal, že díky tomu se zvýší spotřeba. „V příštím roce očekáváme návrat k ekonomickému růstu, čekají nás pozitivní vyhlídky,“ podotkl ekonom.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když ceny rostly, vláda nepomohla. Nyní klesají a stát chce slíznout smetanu, říká ekonom

Křečkův optimismus sdílí i prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček. „V příštím roce by skutečně měl nastat reálný růst mezd, mohlo by to pomoci spotřebě a samozřejmě by to mělo mít bezprostřední vliv na hospodářský růst,“ vysvětlil.

Současná situace podle něj není způsobena rozhodnutími z minulých dvou let, nýbrž z dřívějška. „Je to podle mě otázka deseti let, kdy jsme zanedbali některá strategická rozhodnutí, která jsme měli udělat například v oblasti energetiky a dopravní infrastruktury. Měli jsme být rychlejší a odvážnější. Pokud budeme neustále odkazovat na to, co se stalo v minulosti, tak se nikdy nepodíváme do světlé budoucnosti,“ podotkl Zajíček.

Jejich optimismus ale nesdílí bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. „Když se podíváte do výhledu ministerstva financí ze srpna tohoto roku, tak co se týká kupní síly, jsme na úrovni roku 2017. A ve volebním roce 2025 se máme dostat na úroveň na pomezí roků 2018, 2019? To je pět ztracených let, to nejsou žádné dobré zprávy,“ řekla Maláčová.

Tagy: