Když ceny rostly, vláda nepomohla. Nyní klesají a stát chce slíznout smetanu, říká ekonom

Ekonom Petr Bartoň

360° 12.12.2023

Začátkem roku se potraviny v Česku zdražovaly, postupně však začaly ceny klesat. Během zvyšování cen vláda nepomohla. Když už vše zlevňovalo, stát přispěchal na pomoc a chce slíznout smetanu, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň.

Od února letošního roku zdražovala pouze jediná potravina, a to brambory, tvrdí ekonom. „Tato potravina zdražovala téměř neustále. Cena brambor nyní trošičku klesla,“ řekl Bartoň v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Recept na levnější potraviny? Antimonopolní úřad chce limitovat nepřiměřeně vysoké přirážky

Ceny ostatních potravin v průběhu roku podle něj klesaly. „Obecně o bramborách můžeme skutečně říct, že jejich cena se zvyšovala. Ceny ostatních potravin minimálně od března, dubna už klesají,“ uvedl.

Nejmenší snížení ceny se dá pozorovat u piva. „Nejmíň zlevnilo pivo, ale jinak všechno průběžně zlevnilo. Mohlo se stát, že jeden měsíc se u některých potravin ceny lehce zvýšily, ale potom pokračovaly v poklesu. Průběžně se zlevňuje,“ zdůraznil Bartoň. Současně poukázal na opožděnou reakci vlády.

„Vidíme klasické zpoždění, na které ekonomové upozorňují,“ řekl. Vláda podle jeho slov pomáhá až tehdy, kdy už to není potřeba.

„Než se stát vůbec vzpamatoval a začal s tím něco dělat, ceny mezitím samy začaly klesat,“ upozornil. Nyní podle něj vláda přichází s nápady, že začne konat. „A pokud budou ceny dál klesat, potom slízne smetanu,“ dodal Bartoň.

Makroekonomický analytik Petr Zahradník upozornil, že v případě cen potravin existují tři články. Jsou to prvovýrobci, zpracovatelé a obchodníci. „V uvozovkách vina za vysoké ceny potravin je rozložena mezi všechny tyto tři tyto aktéry,“ domnívá se.

Tagy: