Recidivista jde k soudu kvůli útoku sekerou na družku. Z pokusu o vraždu je ublížení na zdraví

Kriminalisté překvalifikovali loňský pokus o vraždu v Litoměřicích na těžké ublížení na zdraví. Nebezpečný recidivista tam měl napadnout sekerou svou družku. Způsobené zranění stejně jako způsob vedení útoku nebyly nakonec tak vážné, muži ovšem stejně hrozí až deset let za mřížemi.

Když hasiči loni v červenci dorazili do zahrádkářské kolonie v Litoměřicích k nahlášenému požáru, naskytl se jim drastický pohled. U hořícího domku našli zkrvavenou 45letou ženu. „Zraněnou ženu jsme s vážným zraněním převezli do litoměřické nemocnice,“ uvedl mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V domě na Plzeňsku spoutali ozbrojenci několik lidí. Hledá je česká i německá policie

Ženu podle kriminalistů napadl sekerou o deset let mladší Josef O., bezdomovec a nebezpečný recidivista. Aby se zbavil stop, domek zapálil. Po útoku se pokusil schovat v křoví, policejní psovod ho však brzy vypátral. „Pan obžalovaný je aktuálně ve vazbě, neboť jsou u něj i nadále shledávány důvody. Jednak je u něj dále obava, že by se mohl skrývat a vyhýbat trestnímu stíhání, a také to, že by mohl opakovat trestnou činnost,“ popsala důvody vazby státní zástupkyně Anna Doušová.

Napadená žena přežila. Jak se redakci CNN Prima NEWS podařilo zjistit, kriminalisté překvalifikovali případ z pokusu o vraždu na těžké ublížení na zdraví. „Právní kvalifikace byla změněna na základě výpovědi poškozené a na základě závěru znaleckého posudku. Jednání obžalovaného je nyní posuzováno jako těžké ublížení na zdraví a přečin poškozování cizí věci,“ řekla Doušová.

Způsob vedení útoku sekerou i zranění, které Josef O. své partnerce způsobil, se nakonec ukázaly jako méně závažné. I přesto recidivistovi hrozí dlouhé vězení. „Je ohrožen trestní sazbou v rozmezí tři až deset let,“ uvedla Doušová. Hlavní líčení s obžalovaným mužem začne u soudu v Litoměřicích už v pondělí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: V opilosti shodil turistu z hradeb Špilberku. Soud poslal obžalovaného na 10 let za mříže

Tagy: