Rektor VŠE mě měl spíš pochválit, říká Ševčík o konfliktu u muzea. Dvořák trvá na jeho konci

Rektor Petr Dvořák mě měl spíš pochválit za to, že jsem pomohl člověku ve zdravotních nesnázích. V pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS to pronesl děkan Národohospodářské fakulty (NF) VŠE Miroslav Ševčík. Ten se zapojil do sobotní potyčky u Národního muzea, kterou vyvolali demonstranti snahou o sundání ukrajinské vlajky z budovy. Dvořák i většina akademického senátu VŠE vyzvali Ševčíka k odstoupení z funkce.

„Místo, aby mě rektor pochválil, že jsem pomohl člověku ve zdravotních nesnázích, tak ze mě sdělovací prostředky nepravdivě udělaly někoho, kdo v podstatě útočil na Národní muzeum. To jsem rozhodně neudělal, přišel jsem tam až v době, kdy ten dav už stál na schodech,“ uvedl Ševčík.

Vysokoškolský pedagog, kterého lze zahlédnout na snímcích ze zmíněné sobotní potyčky, uvedl, že odsuzuje jakékoliv násilí a útok na Národní muzeum. „Oslovil mě člověk, který byl zbitý. Se mnou tam šlo několik dalších svědků. Ten člověk měl strach,“ řekl Ševčík ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ševčíka by měl odvolat akademický senát, jinak to udělám sám, řekl rektor VŠE

Zásah policie, který podle záběrů z kamer vyprovokovali demonstranti agresivním chováním a neuposlechnutím opakovaných výzev, Ševčík už v sobotu přirovnal k zásahům policie z Palachova týdne z ledna 1989. Za svým velice kontroverzním přirovnáním si Ševčík stále stojí, mezi oběma zásahy prý vidí jisté podobnosti.

Svým odpůrcům pak doporučil, aby si „prostudovali všechna videa a svědecké výpovědi“. „Ty jednoznačně dávají za pravdu mně,“ dodal.

Většina studentských členů akademického senátu VŠE vyzvala Ševčíka k odstoupení z pozice děkana. Ševčíkovo veřejné vystupování podle studentů není adekvátní, protože poškozuje dobré jméno vysoké školy. K výzvě se připojili také studenti a absolventi VŠE a někteří akademici. K odstoupení z funkce Ševčíka vyzval i rektor VŠE Petr Dvořák.

„Vzhledem k zodpovědnosti akademického senátu NF za návrh ke jmenování děkana a s ohledem na znění vysokoškolského zákona považuje rektor v této situaci za nejvhodnější krok, aby odvolání děkana navrhl fakultní senát z vlastní vůle. V případě, že Akademický senát NF děkana nenavrhne odvolat, využije rektor svoji pravomoc odvolat děkana z vlastního podnětu,“ uvedl Dvořák.

Ševčík dříve uvedl, že nevylučuje rezignaci, v úterý však požádal o čas na rozmyšlenou. „Požádal jsem o přiměřenou dobu na rozmyšlenou. Část zaměstnanců je na jarních prázdninách a chtěl bych to s nimi projednat,“ sdělil. Rektor však jeho žádost nevyslyšel. Rozhodl se ale podle svých slov pro řešení, které Ševčíkovi dává dostatek času ke zvážení rezignace.

Tagy:
demonstrace školství rektor Miroslav Ševčík Co na to vaše peněženka Vysoká škola ekonomická v Praze