Rakušan ostře k Vildumetzové: Šíříte manipulativní video, radši se hádejte o důchodech

Šíříte na sítích manipulativní video policejního zásahu. Nepřispívejte k podkopávání demokracie, zkritizoval ostře ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) svůj stínový protějšek z hnutí ANO Janu Mračkovou Vildumetzovou. Ta v pondělí zveřejnila záběry ze sobotních nepokojů před Národním muzeem, na kterých měli policisté údajně vyprovokovat konflikt. Video se navíc začalo hojně šířit v dezinformátorských skupinách.

Zatímco Vildumetzová osočila Rakušana z toho, že „celý den spal“ a nereagoval okamžitě, ministr vnitra vyzval „rozumnou část opozice“, ať se radši hádá o důchody a rozpočet, než aby šířila pochybné záběry.

„Dostalo se ke mně toto video. Šíří se s komentářem, že muž v hnědé kukle dá policistům povel k útoku a konflikt tak vyprovokuje. Já věřím tomu, že policie měla relevantní důvod. Na videu je pouze malý výsek dění. Ministr Vít Rakušan by to ale měl vysvětlit, ať vyvrátí spekulace,“ napsala v pondělí Vildumetzová, načež záhy sklidila velkou bouři za napomáhání dezinformátorům.

Na její příspěvek musela zareagovat i policie, která blíže popsala průběh nepokojů, kdy část demonstrantů požadovala stržení ukrajinské vlajky z Národního muzea a střetla se s těžkooděnci. Vysvětlení situace ze strany strážců zákona přijala poslankyně ANO s povděkem, Rakušana ale nadále nešetřila kritikou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skopčáci vše skoupili a teď diktují, pijavice, hřímal odborář Dufek. Naštval Středulu

„Dovolila jsem si mu na Twitteru napsat, že se po sítích a mezi lidmi šíří video ze zásahu policie před Národním muzeem s interpretací, kterou by měl okamžitě uvést na pravou míru. Vysvětlit ji. Dát do kontextu. Vládní twitterová úderka se mohla zbláznit, jak jsem si mohla dovolit se vůbec na něco ptát. Slušně a věcně zareagovala policie. Díky za to. A Rakušan? Spal celý den, video převzaly zpravodajské servery, byla o něm debata a on se po tom všem zmohl jen na osobní útok směrem ke mně. Super, pane ministře, přesně od toho vás v tom úřadu nemáme,“ postěžovala si Vildumetzová na Facebooku. Podobný příspěvek si na Twitteru ale odpustila.

Sledujete můj spor s ministrem vnitra Rakušanem? Dovolila jsem si mu na twitteru napsat, že se po sítích a mezi lidmi...

Posted by Jana Mračková Vildumetzová on Monday, March 13, 2023

Na její slova zareagoval šéf resortu, který se opřel i do jejích kolegů z hnutí. „Vildumetzová šíří na sítích manipulativní video policejního zásahu. Karel Havlíček označuje za oprávněné požadavky demonstrantů ‚konec cenzury a šmírování‘. Chci požádat rozumnou část opozice, protože stále věřím, že něco takového existuje, aby se těmto praktikám postavila,“ napsal Rakušan.

„Hádejte se s námi o důchody, oponujte nám v debatách o rozpočet. Ale nepřispívejte k podkopávání demokracie a důvěry ve veřejné instituce. Děkuji,“ doplnil. Ve své první pondělní reakci k Vildumetzové řekl, že by jako stínová ministryně vnitra měla vědět, že se proti dezinformacím nebojuje jejich šířením.

„Sdílet video zpochybňující práci policistů jen proto, aby si mohla rýpnout do Rakušana, je krátkozraké a nezodpovědné. Nebuď jako Vildumetzová, ověřuj si zdroje!“ rýpnul si do opoziční političky.

Vyhrocená situace před Národním muzeem

Po oficiálním skončení sobotní akce šéfa strany PRO Jindřicha Rajchla se část účastníků pokusila sundat z fasády Národního muzea ukrajinskou vlajku. Podle policie muž s megafonem podněcoval odcházející účastníky z Václavského náměstí, aby šli sundat ukrajinskou vlajku z budovy Národního muzea.

„Této jeho výzvy se ujalo několik stovek osob, které se domáhaly vstupu do budovy. V tom jim bylo zabráněno policisty. Agrese těchto osob však značně stoupala, proto velitel opatření rozhodl o nasazení posil,“ vysvětlila mluvčí. Dodala, že podněcovatele policisté zadrželi, jeho jednáním se nyní zabývají kriminalisté.

Strana PRO v neděli v prohlášení uvedla, že k pokusům o stržení vlajky z budovy muzea došlo až po ukončení demonstrace. Zároveň naznačila možnou účast provokatérů na akci. „Z videozáznamů incidentu, které byly následně publikovány, se nelze vyhnout závěru, že minimálně část civilních osob, které nepokoje na tomto místě záměrně vyvolávaly či se na nich aktivně podílely, postupovala tak, jako by měla podrobné znalosti a zkušenosti z taktického výcviku Policie ČR či jiných složek ozbrojených sborů,“ uvedlo PRO v prohlášení.

Tagy: